Op weg naar een circulaire economie

Gepubliceerd op 18 augustus 2016

Ingrijpende en samenhangende ontwikkelingen als een sterk groeiende wereldbevolking, klimaatverandering en schaarste van grondstoffen dwingen tot ander productie- en consumptiegedrag. Er moet iets veranderen, maar hoe?

In Nederland heeft het bedrijfsleven via verschillende convenanten en akkoorden al een enorm hergebruik van materialen gerealiseerd, een mooi voorschot op het toewerken naar een circulaire economie (CE). Bij een CE worden producten en materialen hergebruikt zodat hun waarde zoveel mogelijk behouden blijft of er nieuwe waarde wordt gecreëerd.

Kansen door samenwerking

CE biedt interessante kansen voor ondernemers: verduurzaming, kostenbesparing, innovaties, lager grondstofverbruik en minder afval. Belangrijk is dat partijen samenwerken en onderzoeken hoe ze elkaar kunnen versterken. Volgens Bert van Vuuren, CEO van Natural Plastics, is daarbij niet alleen samenwerking tussen bedrijven bínnen een keten van belang maar kan intensievere samenwerking tussen overheid, onderwijs/kennisinstellingen en ondernemers zorgen voor een stroomversnelling.

GreenBiz richting CE

Om te onderzoeken hoe in de IJmond de weg naar een circulaire economie ingeslagen kan worden gaat GreenBiz IJmond het gesprek aan met ondernemers en kennisinstellingen. Zo is er een Afval-project opgezet, waarbij een workshop gevolgd kan worden bij Jan-Henk Welink van de TU Delft. GreenBiz-leden Bert van Vuuren en Marit Bakker (Bakker Buitenleven) zetten zich in om te kijken hoe de bedrijven binnen GreenBiz IJmond een stap richting de circulaire economie kunnen zetten.

Samen Sterk, Samen Duurzaam

Het motto van Greenbiz IJmond - ‘Samen Sterk, Samen Duurzaam’ - sluit goed aan bij de kernwaarden van het circulair denken. Indien u mee wilt denken of vragen heeft, kunt u een bericht sturen naar greenbiz@odijmond.nl.

CE