Door aardgasvrij te wonen minder maandelijkse kosten maken

Gepubliceerd op 12 juli 2021

Waar denkt u aan bij kosten besparen en minder geld uitgeven? Charles Jansen, vader met vier kinderen die inmiddels komen en gaan, uit Heemskerk is drie jaar geleden zijn huis drastisch gaan verduurzamen. “Met vier kinderen in huis gaat het hard met de energie- en gasrekening. Ik wilde per se iets verzinnen om de maandlasten te verlagen.” Hij huurt zonnepanelen, een warmwaterketel, gebruikt een split airco, kookt elektrisch en heeft net zijn huis gratis van het aardgas laten afsluiten.

“Lang douchen, alle kamers verwarmen. Met altijd vijf en soms zes personen in huis is het verbruik, en dus de rekening, hoog. Ik ben gaan kijken waar ik op kosten kon besparen. Toen kwam ik uit bij energiebesparende maatregelen.” De eerste reden was de grote kostenpost aan energie en gas. Charles denkt daarnaast ook aan de toekomst van hem en zijn kinderen. “Ik wil mijn huis klaar maken voor een toekomst zonder aardgas, om het over een paar jaar te kunnen verkopen. Dan heb je de volgende eigenaar ook wat te bieden.”

Besparen en opwekken

Omdat de woning uit 2005 komt, is de isolatie, en daarmee het voorkomen van energie- en warmtelekken, al ruim voldoende. Daarom startte Charles in 2018 met het huren van twaalf zonnepanelen. Inmiddels zijn dat er 25. “Ineens had ik besparing door mijn energie op te wekken. Ik wilde ook aardgasvrij gaan wonen, vandaar de extra dertien panelen. Bij mijn verzoek om de aardgasaansluiting af te sluiten, schrok ik van de kosten. Dit kostte toen € 800,-. Ik heb aan de bel getrokken bij Omgevingsdienst IJmond en contact gehouden met een van de projectleiders duurzaamheid. Nu is er eindelijk een tijdelijke afschaffing van die kosten. Dus ik heb het gelijk doorgezet.”

Op 220 volt verwarmen en koelen

Charles probeerde eerst infraroodpanelen om aardgasvrij te verwarmen, maar daar was de ruimte te groot voor. “Voor verwarming van mijn huis kwam ik uit op een split airco voor de woonkamer. Die verwarmt in de winter en koelt in de zomer, op 220 volt. Door de goede isolatie in mijn woning uit 2005 is mijn energieverbruik minimaal. In de andere kamers staat voor incidenteel gebruik een elektrisch kacheltje en hete lucht blazers, maar die gebruiken we weinig. Dat verbruik dekken we overigens ook met de zonnepanelen.” Voor warm water staat er een elektrische warmwaterketel op de plek van de cv-ketel. Dit is een boiler van 120 liter. “Het was voor de kinderen even wennen met douchen, maar inmiddels houden ze er rekening mee. Het zorgt dus ook nog eens voor waterbesparing.”

De aarde moet schoner worden

“In de toekomst zou ik nog wel een elektrische auto willen, dat zou kunnen met dit aantal zonnepanelen. Maar ik wacht nog even op de verdere ontwikkelingen. Ik hoop dat het snel gaat, want de aarde moet zo snel mogelijk schoner worden.”

Tijdelijk je huis gratis afsluiten van het aardgas

Charles heeft het aardgas gratis kunnen afsluiten door een tijdelijke landelijke regeling. Lees het nieuwsbericht “Geen kosten meer voor huiseigenaren bij afsluiten aardgas” van 22 maart jl. de website van Omgevingsdienst IJmond voor meer informatie.

Tot nu toe werden kosten in rekening gebracht wanneer een huiseigenaar het aardgas wilde afsluiten. Dit leverde kosten op tijdens het verduurzamen van een woning, terwijl het een mooie stap in verduurzaming is om volledig over te gaan op duurzame warmte. Met deze tijdelijke regeling worden de kosten voor de afsluiting verrekend onder de consumenten die de aardgasaansluiting behouden. Deze regeling is tijdelijk omdat nu nog niet veel huiseigenaren volledig aardgasvrij zijn en die kosten goed verdeeld kunnen worden.