Geluidsoverlast gemeente Velsen: bron gevonden

Gepubliceerd op 5 september 2023

Inwoners van Velsen-Noord, Velsen-Zuid en IJmuiden meldden sinds zondag 3 september geluidsoverlast. De overlast is naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een generator van een schip aan de Concordiastraat in Velsen-Noord. Het schip vertrekt dinsdag 5 september rond 16.00 uur.

Er kwamen bij elkaar opgeteld bijna 100 meldingen over een bromgeluid binnen bij Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond), gemeente Velsen, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) en bij de haven van Amsterdam. Toezichthouders van gemeente Velsen, Havenbedrijf Amsterdam en ODIJmond zijn polshoogte gaan nemen aan de kade in havengebied in Velsen-Noord, om te kijken en luisteren waar het geluid vandaan kwam. Ook is er onderling contact geweest tussen onze organisaties.

Schip aan Grote Houtkade lijkt veroorzaker

Na enkele inspecties bleek de geluidsoverlast te komen van een schip aan de Concordiastraat (Grote Houtkade). Dit schip is sinds zondagavond (23:30 uur) aan het lossen. Voor de energievoorziening wordt gebruik gemaakt van een dieselaggregaat. Dit maakte veel lawaai. Op deze ligplaats is het gebruik van een generator toegestaan. Met de kapitein zijn de mogelijkheden om het geluid te beperken besproken. Het schip heeft geen andere mogelijkheden om in haar energievoorziening te voorzien. Het schip vertrekt in de middag van dinsdag 5 september, om ongeveer 16.00 uur. Daarmee lijkt de oorzaak gevonden en wordt de geluidsoverlast opgelost.

Bericht aan melders

Alle meldingen van inwoners worden geregistreerd. Zij ontvangen allen een persoonlijke e-mail over de afhandeling daarvan. Daarmee sluiten we de melding af. Mocht er na dinsdagmiddag toch weer geluidsoverlast ervaren worden, dan kunnen inwoners dit melden via het formulier op de website van Omgevingsdienst IJmond.