Inzicht in energieverbruik met datalogger

Gepubliceerd op 11 maart 2021

De datalogger. Hét instrument om inzicht te krijgen in uw energieverbruik, door te meten of de klimaatinstallatie en ventilatie goed ingeregeld staan. Verwarmt en koelt hij op de juiste tijden? En op de juiste temperatuur? Gaat hij ’s nachts wel uit? Omgevingsdienst IJmond zet momenteel 14 dataloggers in om bij bedrijven in ons werkgebied deze metingen uit te voeren. Kosteloos, met het verzoek aan de eigenaar of gebouwbeheerder om, indien nodig, direct aanpassingen te doen door de installaties juist te laten inregelen. Dit zorgt direct voor milieuwinst en tot wel 30% besparing op de energierekening.

“Het leukste en meest effectieve is direct contact met een eigenaar of gebouwbeheerder. Momenteel doen we het via de telefoon. Onder andere omstandigheden gaan we samen met eigenaar of beheerder een rondje in en om het pand We vertellen wat we gaan doen en wat het kan opleveren. Zo wordt iemand steeds enthousiaster”, aldus Dylan Grooteman, toezichthouder en energiespecialist bij Omgevingsdienst IJmond. “Als ze enthousiast zijn, dan heb je vaak succes. Dat persoonlijke contact en samen het proces doorlopen is heel belangrijk en leerzaam.”

Onnodig verbruik

We stellen de vragen ‘Werkt de weersafhankelijke regeling?’ of ‘Zijn de vakantieperioden goed ingevoerd?’. Als het antwoord is 'ik weet het niet', dan is het tijd om de datalogger in te schakelen en daarna mogelijk de installateur. Eerder ontdekte ODIJ bijvoorbeeld met de datalogger dat een klimaatinstallatie al twee jaar 24 uur per dag draaide, waardoor het energieverbruik driemaal te hoog was. Zonde van het gebruik van fossiele brandstoffen én van de energierekening.

Grooteman: “We zien bij veel bedrijven dat installaties (nog) niet optimaal zijn ingeregeld. Dat begint vaak met installateurs die de klant zo comfortabel mogelijk willen houden, dus ruime tijd verwarmen en een hoge temperatuur aanhouden. Ook in vakanties of wanneer een pand gesloten is. Maar een pand hoeft niet tot 20.00 uur verwarmd te worden wanneer iedereen uiterlijk 18.00 vertrekt.” Onnodig gas- en energiegebruik dus, terwijl dat niet altijd bekend is bij een eigenaar of beheerder. Daarom is inzet van de datalogger een goede eerste stap naar energiebesparing: “Onze datalogger geeft inzicht in die inregeling, ons meetrapport biedt handvatten tot aanpassingen en dus directe besparing. Bij de laatste 20 plaatsingen bleken 19 installaties slecht ingeregeld. De moeite waard dus!”

Energielekken zoeken

Dus, een ondernemer of gebouwbeheerder is er klaar voor om de stook- en ventilatie-installatie te laten analyseren. “We hebben een vragenlijst, gaan op bezoek en lopen een rondje om en in het pand. Daar maken we foto’s met de warmtecamera om warmtelekken te zoeken. Zo heb je voldoende achtergrondinformatie verzameld om de datalogger te plaatsen,” aldus Grooteman. De sensoren van de datalogger meten elke vijftien minuten de verschillende punten: temperatuur van het aangevoerde cv-water, de luchtbehandelingskast, de temperatuur van water dat van de cv–ketel naar het pand gaat. Deze gegevens worden geanalyseerd met de buitentemperatuur van dat moment. Hierdoor is het mogelijk de installaties optimaal in te regelen en zo alleen de nodige energie te verbruiken. “Een plaatsing duurt één à twee weken, want het liefst pak je ook een weekend mee. Dat geeft een beter beeld, vooral bij panden die dan gesloten zijn. En je hebt dan meer kans om verschillende buitentemperaturen te meten – past een stookinstallatie zich daarop aan?”

Vijf jaar of minder terugverdientijd

We plaatsen de datalogger kosteloos, maar verwachten dan natuurlijk wel dat bedrijven onze adviezen overnemen en aanpassingen doen om hun energieverbruik te verminderen. Bij bedrijven met een jaarlijks energieverbruik van 50.000 kWh (elektriciteit) en/of 25.000 m3 (gas) is het zelfs verplicht om actie te nemen. Alle andere instellingen krijgen van ons een brief met dringend advies om aanpassingen te doen, indien nodig. Deze kunnen tot een energiebesparing van wel € 10,- per vierkante meter leiden. “Zo’n plaatsing helpt bedrijven die verplicht zijn om maatregelen te treffen, met inzicht in hun eigen verbruik. Het is een helpende hand om te ontdekken waar ze kunnen starten met verduurzamen. Ook daar is de datalogger goed voor, want energiebesparing begint met inzicht! Daar helpen wij ze bij.” De installateur vragen om de installatie optimaal in te regelen of bij de bouwmarkt zelf materiaal halen om de leidingen te isoleren: al met kleine stappen en lage investering kan energie worden bespaard.’ Zelfs bij kleinverbruikers leiden de adviezen, en bij midden- en grootverbruikers de maatregelen die wij opleggen, tot een terugverdientijd van vijf jaar of minder!


Meer weten over wat de datalogger doet?

Kijk op www.odijmond.nl/datalogger. Daar vindt u ook een video van een enthousiaste ondernemer.