Duurzaam boodschappen doen bij JUMBO Landsmeer

Gepubliceerd op 24 maart 2021

Goed afgesloten koel- en vriescellen, energiezuinige buitenverlichting, optimaal gebruik van klimaat- en ventilatie installaties. Jumbo Plemp in gemeente Landsmeer heeft de wettelijk verplichte energiebesparende maatregelen al genomen, maar daar houdt het voor ondernemer Johan Plemp niet op. Hij zet een stap extra. Omgevingsdienst IJmond, die namens gemeente Landsmeer bedrijven op naleving van de Wet milieubeheer controleert, belde hem daarom op.

Jumbo_ondernemer_Johan-Plemp_foto-Ria-de-BoerJumbo Landsmeer wordt gerund door Johan Plemp. “Verduurzamen doe ik vanuit de drive om een mooiere planeet achter te laten voor mijn kinderen. Alle beetjes die we kunnen bijdragen aan een beter milieu wil ik niet nalaten”, aldus Plemp. Waar energiebesparing vooral vanuit het hoofdkantoor van Jumbo wordt aangejaagd, is het met name initiatief op afval en voedselverspilling waar Jumbo Landsmeer zich onderscheid.

Afval tegengaan

“Een initiatief waar ik het meest trots op ben, is mijn invulling van de jaarlijkse sponsorpuntenactie. Elk jaar kunnen klanten punten toekennen aan verenigingen in de gemeente. Daarmee ontvangen verenigingen dan geld. Als een vereniging mee wil doen, vraag ik als tegenprestatie dat ze meewerken aan ‘Houd Landsmeer Schoon’. Zo hebben we elk jaar 60 tot 100 deelnemers die het dorp komen schoonmaken. Samen maken we onze leefomgeving dan een stuk mooier.”

Olie uit sinaasappelschillen

Daar stopt het niet, want binnenkort worden ook de sinaasappelschillen ingezameld door een bedrijf dat er olie uit onttrekt: van afvalstof tot grondstof dus. “En nu veel mensen eten laten bezorgen, is er een bedrijf dat met de horeca wil samenwerken om herbruikbare verpakking te introduceren. Wij worden het eerste inleverpunt. Aan dat soort dingen doe ik graag mee.”

Voedselverspilling

Een groot item voor supermarkten: voedselverspilling. Als voedingsmiddelen onnodig in de vuilnisbak belanden, gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. Jumbo gaat zo veel mogelijk voedselverspilling tegen door waar mogelijk de producten aan de voedselbank te leveren en door ze in de winkel tegen gereduceerde prijs te verkopen. “Er gaat niets de vuilcontainer in als het nog te consumeren is. Waar we eerst boxen met voedsel voor een leuke prijs verkochten, hebben we nu bij de kassa een bak met eten dat tegen de tht-datum aan zit. Zo kunnen klanten zelf kiezen, in zo’n box zaten toch vaak dingen die thuis alsnog de prullenbak in gingen. De bak werkt echt. Hij staat prominent in de winkel en gaat elke dag leeg!”

“Doe het gewoon”

Plemp: “Wat verduurzaming betreft, kijk ik vooral wat er voorbij komt en daar ga ik mee aan de slag. Ik gebruik de natuurlijke momenten. Ik heb bijvoorbeeld geen zonnepanelen omdat ik weet dat we binnen de terugverdientijd gaan verbouwen. Dat komt dán wel.” Heeft Johan Plemp nog tips voor andere ondernemers? ”Alleen praten helpt niet, dus doe het gewoon! Probeer nieuwe zaken uit en wees innovatief. Houd je oren en ogen open en kijk wat er om je heen gebeurt.”