Positieve energie tijdens bewonersbijeenkomst ‘Uitgeest Aardgasvrij’

Gepubliceerd op 2 oktober 2019

In 2050 is Nederland aardgasvrij. De rijksoverheid heeft besloten dat onze energievoorziening dan volledig duurzaam moet zijn. We gaan dus duurzamer wonen en leven. Het is nu aan gemeenten om inwoners te helpen tussen nu en 2050 over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Daarom heeft de gemeente op donderdag 26 september alle bewoners van Uitgeest uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst "Uitgeest Aardgasvrij” in Dorpshuis de Zwaan.

Eerste verkenning 'Uitgeest Aardgasvrij'

‘Om in 2050 volledig duurzaam te zijn, zullen we nu al samen maatregelen moeten treffen om energie te besparen en duurzame energie op te wekken’, aldus wethouder Jelle Brouwer. Tijdens de bijeenkomst zijn inwoners en ondernemers van Uitgeest geïnformeerd over wat er internationaal, nationaal, regionaal en lokaal al gebeurt om een stap dichter naar de duurzame toekomst te zetten. Aansluitend heeft Adviesbureau DWA op verzoek van gemeente Uitgeest en Omgevingsdienst IJmond een eerste verkenning uitgevoerd. Deze verkenning is aan de aanwezigen gepresenteerd. De verkenning is een kaart die meer inzicht geeft in wat de overgang naar een aardgasvrij Uitgeest betekent. Aan de hand van deze kaart zijn de mogelijkheden toegelicht en konden inwoners vragen stellen.

Interactieve bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst konden inwoners ook vragen stellen over het verduurzamen van hun eigen woning. Zo waren er adviseurs van Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC) en Duurzaam Bouwloket aanwezig. ‘Ieder huis is anders en niet iedereen wil of kan hetzelfde. Maar samen staan we sterker’, aldus Guus Willemsen, namens DUEC.

Meer informatie

Meer informatie over verduurzaming? Kijk op DUEC (www.duec.nl), Omgevingsdienst IJmond (www.odijmond.nl) of Duurzaam Bouwloket (www.duurzaambouwloket.nl) voor meer informatie.