Duurzaam Bouwloket: Vloerisolatie voor warmere voeten en energiebesparing

Gepubliceerd op 7 oktober 2020

Vloerisolatie houdt de warmte in huis en bespaart energie. Een gemiddelde woning met vloerisolatie gebruikt op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Dat scheelt circa 250 euro per jaar op je energierekening. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. De maatregel is dus binnen circa 7 jaar terugverdiend. Daarbij zorgt het ervoor dat de gevoelstemperatuur van de vloer met circa 2 graden wordt verhoogd.

Gratis en onafhankelijk advies

Voordat je jouw vloer gaat isoleren is het belangrijk om te bekijken of jouw kruipruimte geschikt is voor vloerisolatie en welk materiaal je gaat gebruiken. Het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket helpt je verder met gratis en onafhankelijk advies. Meer informatie over vloerisolatie vind je op www.duurzaambouwloket.nl/maatregelen.
Heb je vragen? Neem dan contact op met de gratis helpdesk door te bellen (072- 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).

5 tips voor vloerisolatie

1. Heeft je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan is isolatie tegen de onderkant van de vloer een goede keuze. Het is makkelijk aan te brengen en levert veel besparing en comfort op.

2. Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Dan zijn er nog andere mogelijkheden, zoals het isoleren van de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf isoleren.

3. Isoleer je vloer meteen goed en ga voor zeer goede isolatiewaarde (Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderkant van de vloer is dat minstens Rc = 3,5 en bij vloerverwarming minstens Rc = 5.

4. Bijna alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten PUR met HFK's als blaasmiddel zijn voor het milieu af te raden. Kies bij gespoten PUR voor HFO’s of water als blaasmiddel.

5. Zeer ervaren doe-het-zelvers kunnen de vloer ook zelf isoleren en daarmee kosten besparen.

Betrouwbare uitvoerende bedrijven

Ben je op zoek naar een betrouwbaar en lokaal bedrijf dat de maatregel voor jou kan uitvoeren?

Duurzaam Bouwloket heeft hier een overzicht gemaakt van bedrijven die de juiste certificeringen hebben en garanties bieden op het werk dat zij leveren.

Ga dan naar www.duurzaambouwloket.nl/bedrijven , voer je postcode en huisnummer in en je ziet direct een overzicht van bedrijven.

Subsidies en financieringsregelingen

Voordat je aan de slag gaat met het verduurzamen van de woning is het handig om te checken of er een financieel voordeel te behalen is in de vorm van een subsidie. In de meeste gevallen moet een subsidieregeling aangevraagd worden voordat de maatregel wordt toegepast. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck en bekijk welke regelingen er lokaal, regionaal en landelijk beschikbaar zijn.

Heb je geen investeringsbudget maar wil je toch aan de slag, dan kan je gebruik maken van een energiebespaarlening. Meer informatie hierover vind je via de subsidiecheck.