Windpark Ferrum operationeel, Velsen behaalt duurzame mijlpaal

Gepubliceerd op 29 oktober 2020

Windpark Ferrum, de drie windturbines op het bedrijfsterrein van Tata Steel langs de Reijndersweg in IJmuiden, is in de week van 26 oktober 2020 formeel opgeleverd. Hiermee start de operationele fase van het windproject, dat een verwachte levensduur van 25 jaar heeft.

Ferrum_Windmolenpark_16092020Het windpark is in eigendom van energiecoöperatie Windcollectief Noord-Holland en duurzame energieontwikkelaar Infinergy. Directeur Jan Pronk van Windcollectief Noord-Holland: “Nu de testfase succesvol is afgerond is Windpark Ferrum officieel operationeel, een geweldige prestatie gezien de de uitdagingen rondom het bouwen op een complexe industriële locatie. We zien ernaar uit om nu verder te kunnen met andere aspecten van het project, zoals het opzetten van het gebiedsfonds, dat maatschappelijke en duurzame projecten in de omgeving zal gaan steunen.”

Het windpark is gelegen in de Gemeente Velsen, waar al jaren hard wordt gewerkt aan vergroening en duurzaamheid. Wethouder Floor Bal: “Velsen is ambitieus als het gaat om duurzame energie. We wekken hier al veel van op en met de ingebruikname van windpark Ferrum bereiken we een mijlpaal: in Velsen wordt nu meer energie duurzaam opgewekt dan de Velsense huishoudens samen aan elektriciteit verbruiken. Fantastisch!”

Windpark Ferrum produceert per jaar ongeveer 25GWh (gigawattuur) aan groene stroom.

Omgevingsdienst IJmond begeleidt het project namens de gemeente Velsen, Infinergy en Tata Steel.