Genomineerden IJmond Duurzaam Award 2022 bekend

Gepubliceerd op 31 maart 2022

Een duurzaam gecertificeerde oudereninstelling. Een tuinspecialist die consumenten bewuste keuzes voorlegt. En een bedrijf in veiligheid dat in álles steeds de duurzame stap zet. Omgevingsdienst IJmond nomineert ViVa! Zorggroep uit Velsen-Noord, Bakker Buitenleven uit Heemskerk en ProFhire uit Velserbroek voor de IJmond Duurzaam Award 2022.

Op donderdag 19 mei 2022 wordt tijdens het duurzame symposium GreenBiz IJmond Business & Bites de negende IJmond Duurzaam Award uitgereikt. Omgevingsdienst IJmond reikt deze award uit aan een bedrijf dat in de bedrijfsvoering en/of hun product heel bewust kiest voor duurzaamheid. De jury bepaalt wie de IJmond Duurzaam Award in ontvangst mag nemen op 19 mei in het BUKO Stadion in Velsen-Zuid. De jury bestaat uit wethouders van de IJmond en de winnaar van 2021, BTAC Solutions uit IJmuiden.

ViVa! Zorggroep: achttien duurzaam gecertificeerde huizen dankzij 5.500 medewerkers

Manager Inkoop & Logistiek Robert Boer en projectleider Milieuthermometer Zorg Elles Arxhoek van ViVa! Zorggroep werken al jaren hard aan verduurzaming. Met resultaat. Elles: “Inmiddels hebben alle achttien locaties van ViVa! Zorggroep het bronzen certificaat van de Milieuthermometer Zorg behaald.” Mede dankzij de inzet van de 3.500 personeelsleden en 2.000 vrijwilligers. Die gaan mee in de duurzame gedachte. Robert: “We behoren tot de kopgroep oudereninstellingen in Nederland die de Green Deal Zorg van Milieuthermometer Zorg heeft getekend. Daarom spannen we ons tot het uiterste in om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.” ViVa! werkt ook aan duurzame mobiliteit en inkoop. Door elektrisch te (gaan) rijden en die voertuigen straks te voorzien van stroom van eigen zonnepanelen. Het inkoopproces wordt zo strak mogelijk ingericht, bij leveranciers die zelf ook duurzaamheid nastreven. De komende twee jaar ligt de focus op het behalen van het certificaat zilver van de Milieuthermometer Zorg. Elles: “Het behalen van de bronzen certificering is enorm veel werk geweest, maar dat was het waard. We dragen zo bij aan een duurzame toekomst.”

Lees het hele verhaal van de ViVa! Zorggroep op www.odijmond.nl/award-2022.

Bakker Buitenleven: zorgen voor wereldverbeteraars in de tuin

Bij Ramon Bakker van tuinspecialist Bakker Buitenleven is verduurzaming zowel binnen als buiten zijn bedrijf erg belangrijk. Ramon gaat een stuk verder dan zonnepanelen, elektrische heftrucks en het inzamelen van verpakkingsmateriaal. Bakker Buitenleven legt klanten een duurzame, bewuste keuze voor dankzij hun eigen keurmerk Bewust Buitenleven en door de hulp van een tuinontwerpster aan te bieden. In de showtuinen in Heemskerk komt veel groen terug. Ramon: "Hier willen we de klanten inspireren. Ze kunnen ideeën opdoen voor hun eigen, liefst zo groen mogelijke, tuin.” Maar groen is niet alleen voor op de grond. In 2019 startte hij de Dakvergroeners, een bedrijf met materialen voor groene daken. En Ramon is al jaren ambassadeur van GreenBiz IJmond, een organisatie voor en door ondernemers die helpt bij verduurzamen van bedrijven- en terreinen in de IJmond. Zélf duurzaam werken is niet genoeg voor Ramon Bakker. “Ik wil een keuze bij de consument neerleggen: het kan duurzaam. Iedereen die op een eigen manier groenere keuzes maakt voor de tuin is al een wereldverbeteraar!”

Lees het hele verhaal van de Bakker Buitenleven op www.odijmond.nl/award-2022.

ProFhire: veiligheid en duurzaamheid bovenaan

Tijdens een rondleiding bij ProFhire leer je over (brand)veiligheid en dat echt álles iets duurzamer kan. In het familiebedrijf werken Gerard en dochter Esmee van Gelder. Voor hun is het “heel normaal om duurzaam te doen.” Er worden bij ProFhire plantaardige lunches verzorgt, de lichten en verwarming gaan alleen aan in ruimtes waar iemand is en de lesboeken zijn digitaal. Cursisten komen alleen voor de praktijklessen naar ProFhire. Esmee: “Dat scheelt vervoersbewegingen en de verwarming hoeft niet aan.” ProFhire is niet wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen omdat ze onder de wettelijke grens blijven qua energieverbruik. Toch maken ze die duurzame stap. En ze delen hun ervaringen in GreenBiz IJmond. Ook de veiligheidsoefeningen gaan zo duurzaam mogelijk. Gerard: “We oefenen met één koolzuursneeuw brandblusser per cursus, om minder CO2 uit te stoten. Binnen blussen we met lucht. De vuurtjes worden met gas gestookt dus geen hout, en geen luchtverontreiniging.” Esmee: “Met onze duurzame werkwijze willen we op kleine schaal stimuleren en inspireren. Voor ons is het al gewoon om het zo te doen.” ProFhire maakt overal de afweging: hoe kan het duurzamer. Gerard: “Als je het doet, moet je het goed doen.”

Lees het hele verhaal van de ProFhire op www.odijmond.nl/award-2022.


GreenBiz IJmond Business & Bites op 19 mei

Al bijna 10 jaar werkt GreenBiz IJmond aan het verduurzamen van het bedrijf en het bedrijventerrein. Donderdag 19 mei 2022 is een mooi moment om opgedane kennis en kunde voor en door ondernemers in een feestelijke setting met elkaar te delen. Er is een leerzaam en interactief programma. Ook vindt de uitreiking van de negende IJmond Duurzaam Award plaats. Aanmelden kan via www.greenbizijmond.nl/aanmelden-business-bites. GreenBiz IJmond Business & Bites start om 12.30 uur in het BUKO Stadion in Velsen-Zuid.