Op en na school aan de slag met NME

Gepubliceerd op 2 mei 2022

“Wij leren kinderen over natuur, milieu en duurzaamheid. Zo leren zij zelf beter te zorgen voor hun omgeving. Dat is geweldig om te zien.” Pamela Hiemstra en Jackelien Glorie werken aan het programma Natuur- en Milieueducatie (NME) voor de gemeenten Beverwijk en Heemskerk. Naast woensdagmiddagactiviteiten voor alle kinderen uit de gemeenten verzorgen zij ook lessen en lespakketten.

Leskisten en lesprogramma's

NME Beverwijk en Heemskerk heeft verschillende lessen beschikbaar, waarvan zij er veel zelf ontwikkeld hebben. “Leerkrachten kunnen bij ons een leskist aanvragen en daar zelf mee aan de slag. Maar wij geven ook veel lessen zelf. En soms doet een andere partij dat, bijvoorbeeld iemand met veel kennis over uilen of mensen van het Vogelhospitaal in Haarlem. “Zo kunnen we ook de leerkracht wat ontzien. De kinderen leren in ieder geval áltijd iets over natuur”, aldus Pamela.

Leren waar je pannenkoek vandaan komt

Pamela: “Mijn favoriete programma is Van graan tot pannenkoek. We praten over waar het ei vandaan komt. Waar het graan vandaan komt. We gaan zelfs een nepkoe melken.” Kinderen ervaren alle ingrediënten zelf. Zo mogen ze zelf meel maken. Het is educatief. Kinderen komen met hun eigen verhalen over dieren en eten. Ze leren waarom boeren klompen aanhebben, en hoe het komt dat een ei wit of bruin is. “Het is een heel leuke les om te doen, alleen de afwas achteraf is nogal veel.”

Zorgen voor de natuur: jutters in de dop

Jackelien: “Het strandjutten is ook zo'n succes. Het is mijn favoriet. Die lessen zijn door NME zelf ontwikkeld. De leerkrachten geven de eerste en laatste les zelf en de tweede les is een excursie met NME naar het strand. We jutten afval, kijken hoe veel dat per vierkante meter is. En we eindigen met emmers vol. We vertellen over afbraaktijden van plastic en sigaretten. Het is altijd triest dat we zo veel afval vinden. Maar het is een geweldige manier om de kinderen bewust te maken. Ze willen zelf altijd vaker naar het strand om te jutten. Ik raad ze altijd aan over zelf ook een zak mee te nemen naar het strand.”

Ook na school leren over natuur

Ook doet NME naschoolse activiteiten. Jackelien: “Dat is maatwerk. Daar bedenken we activiteiten voor en daar zijn minimaal 20 kinderen bij aanwezig. We gaan dan bijvoorbeeld vogelvoer maken, vogels tekenen, vogels spotten rondom de school. De liefde voor de natuur groeit met de kennis die de kinderen opdoen.”


NME Wijzer

NME heeft een platform waar scholen in de gemeenten Beverwijk en Heemskerk gratis lessen kunnen reserveren. Dit is www.nmewijzer.nl. Het is de website van de samenwerkende NME centra in de IJmond en in Zuid-Kennemerland.