Duurzaam ondernemerschap in Wormer: Pablo Calle over verduurzaming bedrijfspand Westerveer

Gepubliceerd op 16 november 2022

Ditmaal gaan we op bezoek bij duurzame ondernemer Pablo Calle die al sinds 1996 gevestigd is in een pand op het Westerveer. Pablo heeft een eenmanszaak voor motorkleding en accessoires. Klanten kunnen op afspraak zijn warehouse bezoeken en daarnaast vindt de verkoop vooral online plaats en sporadisch op markten en beurzen. Pablo is voorzitter van de lokale eigenarenvereniging van bedrijventerrein Westerveer en sinds deze zomer energiecoach voor de gemeente.

Energiebesparing eerst

In zijn aanpak stond energiebesparing voorop, ‘want alle energie die je niet nodig hebt is winst’. Hij verving alle verlichting door LEDlampen en kijkt nu waar hij onnodig energieverbruik verder kan beperken. In een pand met een vloeroppervlak van 600 m2 en veel verlichting is daar grote winst te behalen. Om te voorkomen dat het licht onnodig brandt zet hij nu veel bewuster het licht aan. Zo stonden merklogo’s in de winkelruimte de hele dag aan. ‘Ik realiseerde me dat dat eigenlijk niet nodig was en door deze uit te zetten bespaar ik veel elektriciteit’.

Hij zocht naar kieren waar warmte kan ontsnappen door met een zaklantaarn alle kozijnen langs te gaan. Waar het licht doorheen scheen werd de kier gedicht met nieuw rubber of een tochtstrip.

Met slim ventileren voorkom je kou en tocht, maar het is ook belangrijk voor je gezondheid (lees  meer over ventileren en meer informatie van Mileu Centraal voor tips). Pablo lost dit als volgt op: ‘Ik benut de momenten dat ik er niet ben om het pand goed door te luchten’.

Andere toegepaste duurzame maatregelen in het pand

Het pand heeft een groot plat dak en grote raampartijen waar de zon makkelijk door naar binnen schijnt. Zo verwarmt de zon het kantoor op het oosten, waardoor radiatoren overbodig zijn. In het hele pand hangen er nog maar drie, alle aan de westkant waar de zon ondergaat. Deze zet hij even aan om het naar 19 graden te brengen en daarna gaan ze weer uit. Hiermee blijft het pand de hele dag goed op temperatuur.

Om het ook in de winter als de zon minder schijnt warm te hebben tijdens werk, zijn onder het bureau en aan het plafond op een plek waar hij lang staat, infraroodpanelen geplaatst die aanslaan op beweging. Deze panelen verwarmen niet de lucht in de ruimte, maar alleen de mensen, meubels en muren. Deze blijven langer warm dan de vluchtige lucht, waardoor een infrarood paneel veel minder energie kost.

Daarnaast wordt de verwarming en koeling geregeld met vijf kleine warmtepompunits van 2,5 tot 5 kilowatt. Hierdoor kan hij per deel in zijn pand kiezen voor verwarmen of koelen. Het voordeel van de warmtepompunits is dat ze draaien op elektriciteit en niet (zoals bij een CV ketel) op gas. ‘En als het in één ruimte heel erg warm is zetten we de tussendeuren open. In de winter sluiten we de warmte juist op waar we die nodig hebben.’

Tweedehands zonnepanelen

Sinds juni 2018 liggen er 32 zonnepanelen, elk 250 watt op het dak. Deze panelen heeft Pablo tweedehands aangeschaft en samen met vrienden in elkaar gezet. Op warm water na voorzien ze in de volledige energiebehoefte. Voor warm water gebruikt hij nu dus nog gas, maar in de toekomst zou dit met een paar extra panelen ook met zonne-energie kunnen worden opgewekt. De CV-installatie wordt vervangen zodra de investeringsruimte er is en er ook aantoonbaar economische voordelen zijn. De zonnepanelen hebben sinds juni 2018 in totaal 28.500 kWh opgewekt. Zo is er al 14.905 kg C02 bespaard*).

*) Berekend met de CO2 calculator van klimaatplein.com , waarbij grijze stroom als vergelijking is genomen.

Besluitproces duurzame maatregelen toepassen

‘De term verduurzamen past niet bij mij. Bij verduurzamen denk ik dat je er langer mee doet. Mijn instelling is dat iets niet nieuw hoeft te zijn en ik laat dingen repareren.’

Pablo hergebruikt veel materialen, zoals hout voor zijn trap en ook zijn zonnepanelen zijn tweedehands. ‘Verduurzamen betekent voor mij ook gewoon zorgen dat ik niet afhankelijk word, dat ik zelfvoorzienend ben. Naar mijn idee moet en kan verduurzamen ook goed voor jezelf zijn, als mens’.

Profijt van de toegepaste maatregelen

‘Mijn leven hangt van toevalligheden aan elkaar.’ Pablo heeft op het juiste moment besloten om zonnepanelen te nemen. ’Ik had dat bedrag gewoon op m’n spaarrekening staan dus ik ga dat doen’. Twee jaar later kwam corona met daarmee een hoop minder inkomsten en toen was hij blij dat die zonnepanelen al volledig betaald waren.

‘Ik wil gewoon voor mezelf zorgen en het belangrijkste daarin is niet uitgeven wanneer je geen geld hebt. Wanneer je geld hebt, geef het nu uit, isoleer nu. Tegen collega’s zeg ik dat ik met 600 m2 vloeroppervlak een gas en licht rekening heb van bij elkaar nog geen € 50. En de investering is misschien alles bij elkaar nog geen € 10.000 geweest. Ik heb het in de laatste vijf jaar al terugverdiend’.

Tips voor andere ondernemers

Pablo geeft ook een aantal tips mee voor ondernemers;

  • Kijk naar de vaste lasten binnen je bedrijf en vraag je af waarom ze zo hoog zijn.
  • Hou niet onnodig deuren of ramen open. Op die manier moet er extra hard gestookt worden en dat kost heel veel geld. ‘Kleine moeite om die deur gewoon open en weer dicht te doen’.
  • En zonnepanelen zijn heel belangrijk. Je gebruikt je eigen stroom volledig overdag, voor de ondernemers die kantoortijden werken. ‘Sommige mensen zeggen, ik krijg maar zo weinig terug. Maar daar gaat het niet om, het gaat niet om wat je terugkrijgt, het gaat erom dat je het grootste gedeelte van wat je gebruikt zelf kan opwekken’.

Rol als energiecoach

Pablo omschrijft zichzelf als iemand die graag geeft en neemt en zo ziet hij ook zijn rol als energiecoach, omdat hij er zelf ook een hoop van opsteekt. Zo leert hij bijvoorbeeld ook kleine slimmigheden zoals het eco-wasprogramma op de wasmachine. Deze tips kan hij vervolgens meegeven tijdens de bezoeken die hij brengt aan inwoners.


Inspiratie en succesverhalen duurzaamheid

De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraag je je af waar je moet beginnen en hoe je dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van anderen, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties.

Lees hier de inspirerende succesverhalen van ondernemers en inwoners van Oostzaan en Wormerland die hun duurzame plannen hebben gerealiseerd en lees praktische tips om uw woning te verduurzamen en wat u zelf kunt doen om uw tuin aan te passen aan het veranderende klimaat (klimaatadaptatie).

Dit interview is onderdeel van de reeks “duurzaam ondernemerschap in de buurt” en is een initiatief van gemeente Wormerland en gemeente Oostzaan vanuit het programma duurzaamheid.