Duurzaam ondernemerschap Landsmeer: Rene over The Cool Biking Company in Landsmeer

Gepubliceerd op 22 februari 2023

De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraag je je af waar je moet beginnen en hoe je dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van anderen, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties.

Lees hier de inspirerende succesverhalen van ondernemers uit de gemeente Landsmeer die hun duurzame plannen hebben gerealiseerd.

Wethouder Jacobien van Boeijen: “Verduurzamen van je pand is een grote stap, dat begrijp ik best. Dus een mooi moment is een verhuizing van je bedrijf zoals René deed, of een verbouwing. Maar met de huidige energieprijzen loont het ook als je dat niet van plan was. Binnen 5 jaar heb je de meeste maatregelen zoals isoleren, ver-ledden (bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen), zonnepanelen terugverdiend’’.

Duurzaam ondernemerschap in de buurt: Rene over The Cool Biking Company in Landsmeer

In dit eerste interview gaan we op bezoek bij duurzame ondernemer Rene van The Cool Biking Company. De fietszaak verkoopt en onderhoudt (elektrische) (vouw)fietsen. De zaak bestaat al bijna 40 jaar maar is vanaf 2009 in deze vorm gevestigd in Landsmeer. Rene is begonnen in de vouwfietshandel. Dat was voor hem een idee dat de vouwfiets de duurzame schakel zou gaan worden in de mobiliteitsketen. En dat denkt hij nog steeds.

Over een aantal jaar kom je Amsterdam gewoon niet meer in, vertelt Rene. Die laatste 5 kilometer zullen mensen dan toch op een andere manier moeten invullen en zo dacht Rene er 10 jaar geleden ook over. Waar in die tijd nog geen elektrische vouwfietsen waren is dat nu heel normaal. Meer dan de helft van alle vouwfietsen in de winkel zijn elektrisch.

Rene stelt dat veel mensen die in de stad werken meer tijd kwijt zijn aan het zoeken naar een parkeerplaats dan de duur van het gesprek met een klant. Hij denkt daarom ook dat het grote omslagpunt naar het gebruik van alleen maar fietsen in de stad nog wel gaat komen. Ook omdat er steeds meer parkeerplaatsen verdwijnen in de stad wat betekent dat het parkeerprobleem alleen maar groter gaat worden. Rene noemt het een ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van auto’s in de stad.

Energiebesparende maatregelen

Voorheen was het pand waarin Cool Biking is gevestigd de apotheek van het dorp, een herkenbaar pand voor velen. Omdat Rene ook een appartement boven de fietszaak wilde realiseren besloot hij het meteen goed aan te pakken. Het pand is neergezet is 1969 en had daarom helemaal geen isolatie. Rene heeft er een nieuw dak opgezet met een rc waarde van 4,5 en dikke isolatieplaten. Het gasverbruik is ook nihil.

Er zijn dubbele deuren zowel voor als achter ingezet en deze sluiten automatisch. Zo kan er geen onnodige kou ontsnappen. Het gehele pand is ook voorzien van ledverlichting.

Het pand is ook volledig geïsoleerd en de ramen zijn voorzien van dubbel glas met een hoge rc waarde. Daarnaast zijn ze ook inbraak werend. Qua verlichting moeten nog zes natrium lampen vervangen worden. Deze verbruiken in verhouding weinig, maar toch nog meer dan ledlampen. Rene heeft vorig jaar ook de ketel laten vervangen voor een nieuwere. Deze wordt gebruikt voor warm water. Een warmtepomp is voor het pand nog niet rendabel omdat het rendement minimaal zou zijn.

Zonnepanelen

Op het vernieuwde dak liggen ook sinds 2 jaar 26 zonnepanelen. Er zouden er nog meer op kunnen passen maar er wordt nu al een enorm goed rendement behaald. Hij wekt meer op dan dat er verbruikt wordt en daar is hij ook trots op. Hij heeft geen subsidie aangevraagd omdat op het moment van aanvragen de pot leeg was. Daarnaast kan er ook btw worden teruggevraagd omdat de panelen bedrijfsmatig worden gebruikt.

Tegelijkertijd met die zonnepanelen is er ook meteen een nieuwe klimaatinstallatie geïnstalleerd anno de standaarden van nu. Er hingen in de winkel een aantal oude airco’s en dat zijn enorme energie slurpers, vertelt Rene en die oude airco’s waren ook niet meer van deze tijd.

Besluitproces duurzame maatregelen

‘’De elektriciteit wordt alleen maar duurder en iedereen zal qua elektra een voorziening moeten treffen om z’n eigen broek op te houden’’. Het raakt je als ondernemer ook financieel gezien en daarom moet iedereen veranderen. Rene maakt zich wel zorgen over waar de zonnepanelen na het einde van hun levensduur terecht gaan komen. Er zitten een aantal bestandsdelen in die lastig te verwerken zijn en daar moet tegen die tijd, 2050, een oplossing voor gevonden worden.

Profijt van de toegepaste maatregelen

Rene profiteert van de techniek die het makkelijk maakt om inzicht te krijgen in het stroomverbruik. Hij woont zelf in België en als hij onderweg is kan hij via een app de kachel alvast aanzetten zodat hij in een warm pand binnenkomt. Dit voorkomt dat de kachel op vol vermogen moet stoken of dat hij te lang aanstaat. Naast de handige beschikbare techniek geeft het ook comfort en warmte in de winkel.

Voorloper duurzaamheid

Rene beschouwt zichzelf niet als trendsetter voor wat betreft verduurzaming. Hij ziet het als een stukje bewustwording waarop geanticipeerd moet worden. Wel heeft hij alle aanpassingen laten doen door lokale Landsmeerse bedrijven. ‘’Ik probeer wel de bal hier economisch binnen de ploeg te houden’’.

Regionaal opwek met andere bedrijven

Op de vraag of Rene kansen ziet om regionaal met andere bedrijven op te wekken antwoordt hij bedenkelijk, maar hij geeft ook aan dat het mooi zou zijn als het kan. Hij geeft aan dat het wel belangrijk is dat er bedrijven van grote schaalgrootte in Landsmeer zijn die hier dan een substantiële bijdrage aan kunnen leveren. Er moet namelijk wel een plek zijn voor die panelen ofwel op het dak of in veldopstelling.

Met zijn eigen zonnepanelen levert hij zo’n 4000-5000 kilowatt terug aan het net. Hiervoor ontvangt hij een vergoeding maar hij zou het ook wel aan z’n buurvrouw willen verkopen. Dit is alleen nog lastig onder de huidige omstandigheden.

Heeft Rene nog tips voor andere ondernemers?

  • Zoek kennis bij degenen die daar verstand van hebben. Het is zonde om zelf het wiel uit te gaan vinden. ‘’Sommige mensen denken dan maar ‘dat kost geld’. Iets voor de 2de keer doen, dat kost past geld’’.
  • Doe het ook in een keer goed en pak alles tegelijk aan. ‘’Een leiding voor de helft isoleren heeft ook geen nut. Ik heb die zonnepanelen al bijna terugverdiend in 2 jaar’’.
  • En het belangrijkste, het doen!

Ook uw verhaal vertellen?

Bent u of kent u een ondernemer in de gemeente Landsmeer die ook verduurzaamd heeft of goede verduurzamingsplannen heeft en wilt u ook uw verhaal vertellen? Neemt dan contact op via onderstaand telefoonnummer of emailadres.

Contactpersoon: Floor de Vink – Omgevingsdienst IJmond

E: fvink@odijmond.nl

M: 0615595530