Marjan Minnesma (Urgenda) inspireert op drukbezochte Energiemarkt Wormerland

Gepubliceerd op 3 juli 2017

Afgelopen zaterdag 1 juli verzamelden inwoners van gemeente Wormerland zich in dienstencentrum ‘De Omslag’ in Wormer voor de Energiemarkt. Diverse organisaties presenteerden zichzelf en hun producten of diensten in de kraampjes. De middag werd geopend door wethouder Jeroen Schalkwijk, waarna diverse presentaties volgden van Duurzaam Bouwloket en Marjan Minnesma van Stichting Urgenda.

‘Klimaatneutraal 2030 is haalbaar’

‘We zijn druk bezig met verduurzamen: we geven les op school, onze sportclubs verduurzamen. Ik was een van de eersten die via inwonersinitiatief Wormerland Duurzaam zonnepanelen heeft gekocht. Samen zetten we ons in voor de doelstellingen: minder energieverbruik en uiteindelijk klimaatneutraal’, opende wethouder Jeroen Schalkwijk de Energiemarkt Wormerland. ‘Als duurzaamheid een ieder dierbaar is, dan is de eerste stap gezet.’

De volle zaal kreeg daarna van Marjan Minnesma van Stichting Urgenda te horen dat we echt aan de slag moeten. ‘We denken dat we alle tijd van de wereld hebben nu we pas in 2050 klimaatneutraal moeten, maar dat is niet zo! We kunnen dit in 2030 al halen en dat zouden we ook moeten doen. We zijn nu het allerslechtste jongetje van Europa. Het is niet simpel maar we zijn het verplicht.’ De presentatie vervolgde ze met concrete voorbeelden. Veel industrie heeft bijvoorbeeld al plannen liggen om energieneutraal te produceren. Ook noemde Minnesma maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen: waarom bijvoorbeeld nog met de auto als je binnen 15 kilometer van je werk woont?

De middag werd afgesloten met twee presentaties van Duurzaam Bouwloket over isolatiemaatregelen en lage temperatuurverwarming, zonneboilers, warmtepompen, zonnepanelen en subsidies.

Energiemarkt

Voor, tijdens en na de presentaties bleef de markt vol stromen met geïnteresseerden. De lokale bedrijven vertegenwoordigden diverse vlakken waar duurzaamheid aan de orde is: mobiliteit, voeding, afval en energie.

Zo kon men bij RijComfort RijOpleidingen terecht voor informatie over onder andere elektrisch rijden, kregen de bezoekers een duurzaam hapje van cateringbedrijf Oh my guts en kon men bij Zaanse Energie Koöperatie terecht voor informatie over hun laatste initiatief: zonnepanelen op de schuur van boerderij White Ranch. Wormerland Duurzaam was actief vertegenwoordigd en beantwoordde een diversiteit aan vragen. HVC vertelde over HVC Kringloopenergie en M&O Techniek had het druk met bezoekers die vragen stelden over installaties. Duurzaam Bouwloket was ook aanwezig met een kraam waar men terecht kon voor onafhankelijk advies met betrekking tot (ver)bouwen.

Omgevingsdienst IJmond en gemeente Wormerland waren op de markt aanwezig met informatie en een enquête, om zo input vanuit inwoners te genereren voor onder andere de duurzaamheidsvisie van de gemeente. Ook konden bezoekers zich inschrijven om kans te maken op een infraroodscan, uitgevoerd door Duurzaam Bouwloket, of een Energiebespaarbox. De winnaars krijgen binnenkort bericht.


Presentatie Marjan Minnesma

Bekijk hier nog eens de presentatie van Marjan Minnesma (Stichting Urgenda).

Presentatie Marjan Minnesma Urgenda - Wormerland (pdf, 4.2 MB)