Energy Battle tussen OBS de Harpoen en OBS Wijdewormer

Gepubliceerd op 11 januari 2018

We steken er energie in!

Met het installeren van energieverbruik meter de Wattcher donderdag 11 januari op OBS de Harpoen gaf wethouder Jeroen Schalkwijk op symbolische wijze het startschot voor de Klimaatverbond Energy Battle in gemeente Wormerland. Van maandag 15 januari tot Warmetruiendag in februari nemen de teams van scholen OBS de Harpoen en OBS Wijdewormer het tegen elkaar op door zoveel mogelijk energie te besparen. Op school én bij 18 leerlingen thuis wordt energie bespaard.

Energie besparen op school…

Beide scholen gaan vier weken lang energie besparen met behulp van een stappenplan. Thema’s als verlichting, verwarming, ventilatie en grote verbruikers komen hierin aan bod. Daarnaast krijgen de leerlingen van de bovenbouw bij beide scholen een gastles over energiebesparing en duurzame energie. Ook ontvangen beide scholen elke week opdrachten en tips. Na vier weken wordt gekeken hoeveel de school bespaard heeft.

…en thuis

Tegelijkertijd gaan 18 gezinnen thuis vier weken aan de slag om zoveel mogelijk energie te besparen. Zij krijgen een Wattcher mee naar huis en krijgen eveneens opdrachten en tips via de mail. Deelname wordt door de gemeente Wormerland aangeboden. De Wattcher bestaat uit een deel in de meterkast en een deel dat in het stopcontact gaat. Dat deel laat het actuele verbruik zien. Zo kan iedereen op een eenvoudige wijze ontdekken hoeveel energie bepaalde apparaten gebruiken en kunnen ze aan de hand daarvan besparen!

En de winnaar is…

Na afloop van vier weken energie besparen wordt duidelijk wie de winnaar is. Wie van de twee teams heeft het meeste bespaard? Welke school is de winnaar? Eigenlijk wint iedereen met de Klimaatverbond Energy Battle, want ervaring leert dat huishoudens en scholen al snel tussen de 15 en 20% kunnen besparen op de energierekening. De hoofdprijs is echter dat de school met de beste resultaten een duurzame knikkertegel krijgt. Dee twee beste huishoudens van beide teams mogen rekenen op een doos vol materialen die helpen bij het besparen van energie.

Energy Battle Wormerland