Duurzame start-up: Flex & Connect in Beverwijk

Gepubliceerd op 3 mei 2018

Duurzaam ondernemen is meer dan kiezen voor ‘groen’. Het is een nieuwe manier van ondernemen die steeds meer in populariteit groeit en niet mag ontbreken in een toekomstbestendige onderneming. GreenBiz IJmond stelt u graag voor aan ondernemers die duurzaamheid als essentieel onderdeel van hun onderneming zien. Deze keer: Flex & Connect in Beverwijk.

Sinds november 2017 runt Tineke Hopman aan de Hobbesteeg 4 in het centrum van Beverwijk de onderneming Flex & Connect. Eerder werkte ze vanuit huis als zelfstandig ondernemer in welzijnsprojecten. En dat betekende vooral: veel alleen werken. “Ik vond het een beter idee om met andere ondernemers in één ruimte aan je eigen bedrijf te werken, zo ontstond Flex & Connect,” aldus Tineke.

Duurzaamheid in doel en uitvoering

Duurzaamheid werd daar direct een belangrijk onderdeel van, zowel in het doel van haar onderneming als in de uitvoering. “Ik denk graag aan de toekomst van de wereld, van Nederland, maar ook van mijn medemens. Je moet zelf beginnen om het samen voor elkaar te krijgen."

Forenzen kunnen bij Tineke, in eigen woonplaats, terecht voor een kantoorwerkplek en hoeven niet meer nodeloze kilometers af te leggen. “Zo heb ik ook bij het duurzaam verbouwen zo veel mogelijk lokale ondernemers betrokken.” Zelf woont ze ook in een deel van het pand. “Dat voelt goed, want het is een echt droomhuis geworden.”

flex & connect-3504

Het pand is opgebouwd uit drie onderdelen: een voorhuis, een achterhuis en een hoog serre dak dat beide verbindt. Omdat het achterhuis geheel nieuw is opgebouwd, na de sloop van de aanwezige bijgebouwtjes, ontstond er een uitgelezen kans om dat gedeelte zo duurzaam mogelijk te bouwen.

Duurzaam (ver)bouwen

Wel zag Tineke dat er nog wat uitdagingen zijn voor particulieren die duurzaam willen bouwen. “Ik heb wel gemerkt dat je er als particulier veel moeite voor moet doen. Op eigen houtje alles regelen gaat niet gemakkelijk, je moet je er zelf erg in verdiepen. Niet alle bouwers zijn goed op de hoogte. En helaas spelen ook nog de kosten een grote rol, ik zat al snel aan de grens van mijn budget.”

“Duurzaam, comfortabel en met een aangenaam binnenklimaat,” zo omschrijft Tineke Flex & Connect. “Aannemers keken wel eens raar op van de materiaalkeuzes, maar naarmate de verbouwing vorderde kwamen ze zelf met ideeën en ook met andere materialen, bijvoorbeeld voor de dakbedekking. Ik ben blij dat ik op deze manier al mensen heb kunnen inspireren om duurzaam te bouwen.”

flex & connect-3526


Duurzame maatregelen Flex & Connect

  • Voorbereiding voor aardgasvrij wonen
  • Hybride warmtepomp
  • Bijpassende vloerverwarming, lage temperatuur, waarmee ook 's zomers koelen mogelijk is
  • Oude vloer vervangen door beton
  • Oude riolering vervangen voor nieuwe
  • Uitgebreid lichtplan voor de werkplekken en vergaderruimte
  • En dus efficiënte ledverlichting
  • WTW-ventilatiesysteem (warmte-terugwin)
  • Gebruik van duurzame materialen: hout, glas, textiel of bamboe
  • Hergebruik van oude materialen, zoals sloophout in de houtkachel
  • Spanplafonds, waardoor er minder gipsplaten en stucwerk nodig is
  • Groene wand met planten en extra veel groen voor fijn binnenklimaat met gezonde zuurstof

“In de toekomst hoop ik gebruik te kunnen maken van nabijgelegen zonnedaken. De kabels daarvoor zijn al getrokken, dus aansluiten kan gemakkelijk gedaan worden.”

Kijk voor meer informatie op www.flexenconnect.nl

Bent u of kent u een duurzame start-up?

Mail naar greenbiz@odijmond.nl en wellicht staat u volgende keer in onze nieuwsbrief.