Veel belangstelling voor verduurzaming VvE’s in Velsen

Gepubliceerd op 26 juni 2018

Op dinsdagavond 19 juni organiseerde de gemeente Velsen in samenwerking met de Huizenaanpak de eerste informatieavond voor verduurzaming van Verenigingen van Eigenaars (VvE). Deze werd goed bezocht door ruim 80 bewoners, bestuurders en beheerders van VvE’s in de gemeente Velsen. “Een inspirerende avond, waar wij van elkaar kunnen leren”. Zo opende wethouder Floor Bal - in de burgerzaal van het gemeentehuis Velsen - de bijeenkomst.

Herman Schotman, projectleider van de Huizenaanpak, ging vervolgens dieper in op de aard van avond en introduceerde de Huizenaanpak.

“De Huizenaanpak is een stichting van samenwerkende vakmensen die zich richten op grote Nul op de Meter (NOM) renovaties”. Herman nodigde de aanwezigen uit tot een gratis oriënterend gesprek in de showroom, waar bijvoorbeeld ook een werkende warmtepomp is te zien. Na de presentatie van Herman volgde een drietal interactieve kennissessies omtrent de verduurzaming van VvE’s.‎

An offer you can’t refuse; doe het, doe het nu!

Belangrijk voor VvE's om te weten is dat er financieringsmogelijkheden voor energiemaatregelen zijn, namelijk het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). Ook werd de financiële overheidssteun voor VvE’s vanuit het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland toegelicht, met diverse subsidieregelingen.

vve huizenaanpak

No Regret *, de basis is kennisoverdracht en maatwerk, Er zijn zoveel oplossingen!

Henk Seinen is al 30 jaar actief in de verduurzaamde woningbouw. Hij toonde diverse inspirerende voorbeelden van gebouwen die volledig verduurzaamd zijn, waarbij het betalingsevenwicht in balans is. Dit middels innovatieve maatwerkoplossingen van Energy walls (combinatie van zonnepanelen en isolatie voor de gevel van gebouwen die een te klein dak hebben voor de benodigde zonnepanelen), tot nieuwe LTV (lagetemperatuurverwarming) convectoren; passend bij het gebouw, de bewoners en de wensen.

*No Regret; Geen spijt; aardgasvrij hoeft niet in één keer; iedere voorziening die je doet, is passend voor de volgende maatregel en heeft toekomstwaarde. Zo wordt er bij isolatie gezorgd dat het past bij een warmtepomp.

Er ligt een kans om achterstallig onderhoud aan te pakken met duurzaamheidsmaatregelen.

Om u te helpen bij de verduurzaming van complexen in combinatie met onderhoud is er het Duurzaam Energieloket/VvE Duurzaamheidsloket (aangesloten bij de Huizenaanpak)

Isabelle Sternheim gaat graag samen met de VvE’s op avontuur en begeleidt de zoektocht naar de beste oplossing (want het is maatwerk!) voor de enorme opgave van het verduurzamen van VvE’s. Dit doet ze samen met de bewoners, bestuurders, beheerders middels een uitgebreid netwerk en de vele platforms waarin ze reeds jarenlang actief is.

In deze interactieve sessie werden de geleerde lessen en ervaringen gedeeld die in de diversen fasen en proces stappen worden toegelicht, waar VvE’s hun voordeel mee kunnen doen.

Winnaars

Naast de winst in kennis, waren er ook winnaars van de Quickscans. Aan het eind van de bijeenkomst zijn er twee Quickscans verloot aan de VvE’s. Deze geven aan de winnende VvE’s inzicht in de mogelijkheden voor energiebesparing.

Het was een energierijke inspirerende avond waar de bewoners, bestuurders en ook enkele beheerders weer vol nieuwe informatie en ideeën huiswaarts keerden.

Wilt u op de hoogte blijven?

‎Er volgt een herhalingsbijeenkomst om te inventariseren welke stappen er zijn genomen en welke uitdagingen er nog liggen. Ook zal er een presentatie zijn omtrent de QuickScans die gewonnen zijn; hoe ziet dit eruit, wat zijn de bevindingen en adviezen?

De Huizenaanpak verbetert woonplezier door de nodige verbeteringen slim te combineren met energiebesparende maatregelen. Wilt u ook in actie komen met uw huis/VvE? Neem contact op met het energieloket van de Huizenaanpak om uw wensen te bespreken of met het VvE Duurzaamheidsloket.