Duurzaam Bouwloket weet hoe u uw woning voorbereidt op aardgasvrij

Gepubliceerd op 2 augustus 2018

De komende jaren gaat er voor woningbezitters in Nederland een hoop veranderen. Na 2050 moeten alle woningen van het aardgas afgesloten zijn. Dit lijkt ver weg, maar op korte termijn krijgen we te maken met de transitie naar aardgasloos wonen. Vanaf 2021 is er een landelijke planning waarin staat aangegeven welke wijken op welk moment van het aardgas worden afgesloten. Daarbij wordt ook aangegeven in welke wijken er collectieve duurzame energievoorzieningen worden geplaatst of dat er voor individuele oplossingen gezorgd moet worden. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? Meldt u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket. Stuur een email naar info@duurzaambouwloket.nl onder vermelding van je postcode + huisnummer en zet in het onderwerp van de mail: ‘Aanmelding nieuwsbrief’.

Ondanks dat het tot 2021 onduidelijk is in welke wijken er gekozen wordt voor een collectieve- of individuele oplossing, kunt u nu al aan de slag om uw woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Duurzaam Bouwloket heeft onderstaand de maatregelen opgesomd die u nu al kan treffen.

1. Hoogwaardige isolatie

De basis voor een aardgasvrije woning is goede isolatie! Door de schil (kozijnen, glas, gevel, dak, vloer en bodem) van uw woning te isoleren, blijft de warmte binnen en zult u een hoop minder stookkosten hebben. Let op! Gaat u isoleren, dan is het belangrijk dat u ook goed ventileert. Voor de gezondheid is het zeer belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de woning blijft komen. Heeft u een tekort aan frisse lucht, dan ontstaan er ongezonde concentraties CO2 en fijnstof. Ventileren kunt u doen door ventilatieroosters in de kozijnen te plaatsen of door de ramen dagelijks 10 minuten tegen elkaar open te zetten.

2. Lage-temperatuurverwarming (LTV)

Wanneer de woning goed geïsoleerd is, daalt de warmtevraag in huis en is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Hierdoor kan er gebruik worden gemaakt van een laag temperatuur verwarmingssysteem (LTV verwarming) zoals bijvoorbeeld: LTV-convectoren, vloer- of wandverwarming. Deze systemen verwarmen de woning met een constante aanvoertemperatuur van 30 tot 50 graden Celsius. Daardoor werken ze een stuk energiezuiniger dan de ‘normale’ centrale verwarming, waarbij de aanvoertemperatuur 80 graden Celsius of hoger kan zijn. Gaat u in de toekomst je CV-ketel vervangen voor een warmtepomp of sluit u aan op het warmtenet? Dan kunt u daar perfect uw LTV-systeem op aansluiten.

3. Opwekken van duurzame energie

Gaat u van het gas af en over op een duurzame manier van verwarmen? Houd er rekening mee dat uw elektriciteitsverbruik over het algemeen omhoog gaat. Dit verbruik kunt u weer dekken door het zelf op te wekken met zonnepanelen op uw dak. Heeft u geen geschikt dak? Dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om zon- of windaandelen te kopen bij lokale energie coöperaties.

4. Elektrisch koken

Bent u van plan in de nabije toekomst de keuken te vernieuwen. Denk er dan aan dat u het gasfornuis vervangt voor een inductie kookplaat.

Meer informatie

Heeft u vragen? Schroom niet om contact op te nemen met het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket, per mail (info@duurzaambouwloket.nl) of telefoon (072 -743 39 56). Zij helpen u van A tot Z verder met gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van de woning, subsidie- en financieringsmogelijkheden en betrouwbare bedrijven voor het uitvoeren van maatregelen.


Duurzaam_Bouwloket