Bronzen keurmerk Rode Kruis Ziekenhuis beloning voor resultaten

Gepubliceerd op 5 december 2018

Zorginstellingen zijn doorgaans grootverbruikers van energie, water en voedsel. Via een Green Deal onderstrepen zorginstellingen het belang om de instellingen versneld te verduurzamen. Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) ondertekende als een van de eerste instellingen de Green Deal. Afgelopen jaren is hard gewerkt aan het uitvoeren van een tal van belangrijke duurzaamheidsmaatregelen. Op 4 december nam Jaap van de Heuvel, voorzitter Raad van Bestuur RKZ het bronzen certificaat Milieuthermometer Zorg in ontvangst.

Het RKZ heeft afgelopen periode gekozen voor led-verlichting, plaatsing van een nieuwe luchtbehandelingskast (energieklasse A++) op het dak en de isolatie van leidingen en appendages (afsluiters). Ook heeft de organisatie een vervoersonderzoek uitgevoerd en zijn medewerkers via verschillende acties gestimuleerd om met de fiets naar het werk te komen of te gaan carpoolen. Voor de komende jaren staat verdere verduurzaming op het programma. Zo wil het RKZ verder invulling geven aan duurzaam inkopen en worden de overige energiemaatregelen uitgevoerd die zich binnen vijf  jaar terugverdienen, zoals bewegingssensoren.

Milieuthermometer en Green Deal Zorg

De Milieuthermometer Zorg is een gecertificeerd milieumanagementsysteem dat een duurzame bedrijfsvoering stimuleert en borgt. Op 10 oktober jl. tekenden minister Bruins van VWS en 132 partijen de Green Deal Zorg 2.0, het vervolg op de eerste overeenkomst. Samen maken de partijen zich sterk voor een gezonde toekomst door de klimaataanpak (CO2-reductie), circulair werken, schoon water (medicijnresten uit afvalwater) en een gezonde leef- en verblijfsomgeving.