Inwoners gemeente Purmerend kunnen scoren met dak van sporthal De Kraal

Gepubliceerd op 19 december 2018

Minder milieubelasting, korting op de energierekening en stappen zetten die passen bij de energietransitie. Dat is de win-win situatie in zonnestroomproject Zon Op De Kraal Purmerend van Opgewekt in Purmerend. Voor dit project wordt het dak van sporthal De Kraal in de Weidevenne bedekt met 448 zonnepanelen. Inwoners uit Purmerend en omstreken kunnen deelnemen door certificaten te kopen.

Zon op De Kraal

Zon op De Kraal is een postcoderoosproject, een concept dat voortvloeit uit het beleid om lokale duurzame burgerinitiatieven te stimuleren. Voor Zon Op De Kraal bestaat de postcoderoos uit de volgende codes 1121, 1441, 1442, 1443, 1445, 1447, 1448, 1456 en 1461. Alleen huishoudens binnen dit gebied kunnen gebruikmaken van de korting op de energiebelasting en voor deze groep postcodes is deelname aan het project interessant.

Deelnemers dienen certificaten te kopen om mee te doen. Een certificaat kost 270 euro per stuk en is gekoppeld aan 1 paneel. Het advies is om niet meer certificaten te kopen dan het persoonlijke energieverbruik. Het project heeft een vastgestelde looptijd van minimaal 15 jaar. De verwachting op basis van de huidige prijzen en belastingtarieven is dat de terugverdientijd van een certificaat tussen de 7 – 8 jaar zal komen te liggen.

Postcoderoosproject

Deelnemers, inwoners uit een postcodegebied, ontvangen jaarlijks een teruggave van de energiebelasting en delen de nettowinst van de verkoop van de opgewekte stroom. De Regeling Verlaagd Tarief, in de volksmond de Postcoderoos genoemd, maakt teruggaaf van energiebelasting mogelijk. Om de korting te ontvangen dienen deelnemers klant te zijn van een energiemaatschappij die deze regeling ondersteunt.

Zon Op Purmerend

Stichting Opgewekt in Purmerend is initiatiefnemer van dit project. Wanneer het project operationeel is wordt het ondergebracht in coöperatie Zon op Purmerend. Momenteel beheert Zon Op Purmerend 2 projecten: Zon op Stadhuis Purmerend en Zon op Antoni Gaudí. Volledige informatie vindt u op de website www.opgewektinpurmerend.com. Voor vragen kunt u een mail sturen naar gertjan.vankeulen@opgewektinpurmerend.com of bellen naar 06-23908155.

Informatie-Memorandum-Zon-op-De-Kraal (pdf, 1.3 MB)