Duurzaam Bouwloket: Lage-temperatuurverwarming wordt steeds populairder

Gepubliceerd op 18 maart 2019

Woningen worden steeds beter geïsoleerd en daardoor wordt verwarmen op lage-temperaturen steeds populairder. Lage-temperatuurverwarming (LTV) verwarmt jouw woning gelijkmatiger, constanter en het is comfortabel en gezond voor het binnenklimaat.

Wat is lage-temperatuurverwarming?

Lage-temperatuurverwarming (LTV) is een verzamelnaam voor warmteafgiftesystemen die werken met een aanvoertemperatuur van maximaal 55 graden Celsius. Vloerverwarming is de meest toegepaste vorm, maar je kan ook radiatoren, convectoren of zelfs wandverwarming toepassen. Lage-temperatuurverwarming kan je aansluiten op bijna alle verwarmingssystemen (Cv-ketel, warmtepomp, stadsverwarming, etc.).

Wat zijn de voordelen?

Energiezuinig verwarmen

Het merendeel van de Nederlandse woningen hebben nog radiatoren die werken op basis van hoge temperaturen (70 tot 90 graden Celsius). Door dit systeem te vervangen voor een lage-temperatuurverwarmingssysteem kan je flink besparen op je energierekening. Hoe lager de temperatuur waarmee je verwarmt, hoe minder hard jouw verwarmingssysteem hoeft te werken. In de praktijk blijkt dat door de constante warmteafgifte van lage-temperatuurverwarming de thermostaat gemiddeld 2 graden lager kan in vergelijking met hoge-temperatuurverwarming.

Comfortabel & gezond

Lage-temperatuurverwarming wordt als comfortabeler ervaren en zorgt voor een gezondere lucht in huis. Dat komt doordat vloerverwarming over de gehele ruimte verspreid is, terwijl radiatoren of convectoren de ruimte moeten verwarmen vanaf een aantal punten. Lage-temperatuurverwarming zorgt tevens voor een stuk minder circulatie van warme lucht ten opzichte van hoge-temperatuurverwarmingssystemen. Hierdoor zijn er een stuk minder allergische stoffen in de lucht en is er minder stofschroei, waardoor mensen met allergische gevoeligheid minder last hebben van allergische reacties.

Belangrijke randvoorwaarde

Wil je lage-temperatuurverwarming als hoofdverwarming, zorg dan eerst dat je de woning volledig isoleert. Alleen in een goed geïsoleerde woning kun je met lage-temperatuurverwarming de temperatuur gelijkmatig op peil houden om een aangename warmte te creëren.

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je meer weten over het energiezuinig, comfortabel en duurzaam maken van jouw woning? Neem dan contact op met het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket voor gratis en onafhankelijk advies. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl voor meer informatie of neem direct contact op met een adviseur door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).