Duurzaam Bouwloket: Vervang energieslurpers en bespaar honderden euro’s

Gepubliceerd op 20 mei 2019

Onzuinige elektrische apparaten zoals koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, drogers en halogeen- of gloeilampen kunnen ervoor zorgen dat de energierekening onnodig hoog oploopt. Oude apparaten kunnen enorme energieslurpers zijn. Soms kan het energieverbruik zelfs zo hoog zijn dat het interessant is om het apparaat direct te vervangen door een nieuw energiezuinig exemplaar.

Indicatie van besparing: een nieuwe zuinige wasdroger bespaart tot € 99,- per jaar, een wasmachine € 97,- en ledlampen maar liefst € 124,-. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht in opdracht van het HIER klimaatbureau.

Energieslurpers opsporen

Twijfel je over het energieverbruik van jouw elektrische apparaten en wil je onderzoeken of het energieslurpers zijn? Voor € 15,- tot € 20,- is een simpele elektriciteitsmeter te koop, waarmee je kunt meten hoeveel elektriciteit het apparaat verbruikt wat je erop aansluit. Vergelijk dat met het verbruik van een nieuw energiezuinig apparaat en bereken of het interessant is om de oude apparaten te vervangen door een nieuw exemplaar.

Label_wasmachine

Waar moet ik bij aankoop op letten?

Let bij aankoop van elektrische apparaten op het energielabel en op het vermogen. Kies voor apparaten met het energielabel A+++, die zijn het meest zuinig met stroom en maar liefst twee keer zo zuinig als het energielabel A+. Het vermogen van een apparaat wordt aangegeven in W of Watt. Houd er rekening mee dat een hoog vermogen zorgt voor een hoog elektrisch verbruik. Laat je daarom goed informeren hoeveel vermogen voor jouw situatie en gezinssamenstelling het beste is.

Gratis advies bij het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket

Heb je vragen over het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van jouw woning? Duurzaam Bouwloket helpt je van A tot Z verder met gratis en onafhankelijk advies. Neem contact op met een adviseur door te bellen (072 - 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Voor meer informatie over energiebesparende maatregelen en subsidies en financieringsregelingen kan je terecht op www.duurzaambouwloket.nl.

Duurzaam Bouwloket wordt gefinancierd door jouw gemeente, zodoende kan het advies gratis en onafhankelijk worden aangeboden.