ODIJmond nieuwsbrief

Eerste ODIJmond nieuwsbrief van 2022

Dit is onze eerste nieuwsbrief van 2022, met daarin onder andere over de Omgevingswet wederom uitgesteld, gastlessen over duurzaamheid aan jeugd, haventoezicht, liefde voor de natuur en project Groen Thuis, haventoezicht in IJmuiden, toezicht met drones, Business & Bites en duurzame mobiliteit.

Introductie Omgevingswet uitgesteld, ‘terwijl we gewoon kunnen starten’

Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vindt het niet verantwoord om de Omgevingswet al op 1 juli a.s. in te voeren. Voor Bart van de Bovenkamp had het uitstel niet gehoeven. “Als we nu met die nieuwe wet beginnen, vinden we ongetwijfeld manieren om met de uitdagingen te werken”, aldus de omgevingsmanager van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond).

Via gastlessen jeugd interesseren voor belang verduurzamen

De banen liggen voor het oprapen, maar voor veel jongeren klinkt werken in de duurzaamheidsbranche saai in de oren. ‘Daarom hoop ik als gastdocent scholieren het belang van de energietransitie, circulaire economie en verduurzaming mee te geven’, zegt Nick Ruiter, projectleider duurzame bedrijven van ODIJmond. ‘En wat denk je? Het werk is nog hartstikke leuk ook!’

NME Beverwijk en Heemskerk laat liefde voor milieu opbloeien

“Op 26 januari mochten de kinderen weer samen met hun ouders vogelhuisjes in elkaar zetten. Nu de regels rondom corona dat toelieten. Sommige vonden het té leuk om door hun kinderen te laten doen. Super!” Leren door te doen en te beleven, daar staat Natuur- en Milieueducatie (NME) Beverwijk en Heemskerk voor. Zo ook met het maken van de vogelhuisjes. Een leuke en leerzame activiteit voor kind en ouder, want tegelijk leren kinderen dat vogels voorkeur hebben voor een bepaalde nestkast.

ODIJmond houdt toezicht in de haven: “Een schip is een dorp op zich”

“Ik ken de kant van de ondernemer heel goed,” vertelt toezichthouder Margot Michielse. Tot tien jaar geleden was Margot eerste stuurman, veiligheidsofficier op multi-purpose schepen richting Amerika en Scandinavië. “Het werkt heel prettig. We zijn al zo ver dat scheepsagenten ons bellen om activiteiten die gaan plaatsvinden te melden en om advies hierover te vragen.”

Pilotproject Groen Thuis met twintig warmtepioniers van start

Groen Thuis

Twintig verschillende huishoudens, één doel: eind 2022 aardgasvrij wonen en leven. Het pilotproject Groen Thuis is met een digitale bijeenkomst gestart. Dit jaar gaan twintig inwoners uit de IJmond hun woning aardgasvrij maken met ondersteuning van adviseurs van Duurzaam Bouwloket en de Huizendokter.

Save the (new) date: 19 mei 2022 - Business & Bites

GB_logo_BenB_RGB_600x200px

Al bijna 10 jaar werkt GreenBiz IJmond aan het verduurzamen van het bedrijf en het bedrijventerrein. Een goed moment om opgedane kennis en kunde voor en door ondernemers in een feestelijke setting met elkaar te delen. Naast een leerzaam, interactief en smaakvol programma vindt tevens de uitreiking van de IJmond Duurzaam Award plaats.

Omgevingsdienst IJmond gaat de lucht in

Toezicht van bovenaf, op elke cm van een erf of langs elke centimeter van een gevel. Met de twee drones en drie gecertificeerde piloten kan Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) de lucht in.

Ongeveer twee jaar terug startte een enthousiaste collega met de plannen om drones in te zetten voor milieutoezicht. “Hij heeft een goede start gemaakt, vluchtplannen geschreven en enkele keren de drone kunnen inzetten bij milieucontroles,” zegt Arno Habraken, een van de piloten van ODIJmond. “Ik ben vanuit bouwtoezicht betrokken.”

De nieuwe balans in thuis- en op kantoor werken

IJmond_bereikbaar_logo_2020_30procent

Sinds de start van het nieuwe jaar, merken we dat werkgevers weer meer ruimte op de agenda krijgen voor andere onderwerpen dan het directe bedrijfsproces. Duurzame mobiliteit, oftewel slim werken en duurzaam reizen is daar een voorbeeld van. Het corona-advies ‘werk zoveel mogelijk thuis als het kan’ wordt omgezet naar ‘werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor’. En daar zijn veel mensen aan toe. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vindt het belangrijk dat bedrijven en organisaties nadenken over deze nieuwe balans in thuis- en op kantoor werken en dit ook waar mogelijk stimuleren. Dit alles om ervoor te zorgen dat de spits op de weg en in het OV niet onnodig druk wordt.

Ons programma IJmond Bereikbaar biedt werkgevers een vrijblijvend en gratis adviesgesprek aan. Wat wil je blijvend aanbieden, wat werkt voor jou én voor je medewerkers en welke afspraken maak je daarover. Wanneer en hoe gaan medewerkers weer onderweg? Daarnaast is de college tour Hybride Werken van MRA-werkgeversaanpak Breikers een aanrader.

Nieuwsbrief-banner-news-tapel-kranten-smaller

Volg ons ook op linkedin en twitter

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of bent aangemeld. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Is dit nieuws ook nog interessant voor anderen uit uw organisatie, wilt u de nieuwsbrief dan doorsturen naar uw collega's?