ODIJmond nieuwsbrief - juli 2022

Zomernieuwsbrief van 2022

De zomer staat voor de deur, ook bij Omgevingsdienst IJmond. We brengen u daarom nu op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van klachtenbehandeling, de IJmond Duurzaam Award, het warmtenet, het Energiebesparingsakkoord en ons jaarverslag. En een tip: vergeet uw klimaatinstallatie niet juist af te stellen deze zomer! Zie de links met Meer nieuws onderaan de nieuwsbrief voor informatie.

Klachtenbehandeling: een vak apart

Toen Ed in 2008 bij ODIJmond in dienst trad, kwamen er weinig klachten vanuit de omgeving. “Toenmalig collega Ko kon alle klachten vanuit het hele werkgebied, zo’n 15 gemeenten, in z’n eentje belopen. Dat is nu ondenkbaar”, vertelt Ed. “Mensen laten zich anno 2022 veel sneller horen. Wat een verschil met vroeger.” Want inmiddels zijn er vijf collega’s die klachten behandelen. Dat doen zij naast de toezichtcontroles bij bedrijven.

Energiebesparingsakkoord stimuleert bedrijven tot noodzakelijke verduurzaming

Om in Noord-Holland in 2050 de Klimaatakkoorddoelen te behalen, wil de provincie dat bedrijven zo snel mogelijk verduurzamen. ‘Via het Energiebesparingsakkoord is in totaal 8 miljoen euro beschikbaar om ondernemers duurzaam in beweging te krijgen’, zegt projectleider Karen Overtoom. ‘Dat doen we met een positieve insteek door bedrijven te adviseren, stimuleren en te ontzorgen waar we kunnen. De energiebesparingsplicht is echter niet vrijblijvend. Bij niet voldoen, volgt aan het einde van de lijn een handhavingstraject. Het doel is om eind 2025 het hele bedrijfsleven aan boord te hebben.’

Bakker Buitenleven wint de IJmond Duurzaam Award 2022

Bakker Buitenleven is de winnaar van de IJmond Duurzaam Award 2022. De tuinspecialist die consumenten bewuste keuzes voorlegt nam het op tegen een duurzaam gecertificeerde oudereninstelling en een bedrijf in veiligheid dat in álles steeds de duurzame stap zet.

Warmtenet mooi alternatief voor gas als energiebron

Zonnepanelen en windmolens zijn de bekendste duurzame energie-opwekkers. ‘Maar elektriciteit vormt slechts 20 procent van onze totale energiebehoefte’, weet projectleider Energietransitie van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond), Marcus Sloog. ‘Liefst 80 procent is warmte. Daarom zijn we als ODIJmond zeer nauw betrokken bij de ontwikkeling van warmtenetten. Deze duurzame netwerken moeten ons straks definitief van het gas af helpen.’

Hier werkten wij in 2021 aan

Ook in 2021 voerde ODIJmond verschillende projecten uit. Op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH), duurzaamheid en advisering op milieu. Op de posters vertellen we u over de projecten waar we trots op zijn.

Nieuwsbrief-banner-news-tapel-kranten-smaller

Volg ons ook op linkedin en twitter

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of bent aangemeld. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Is dit nieuws ook nog interessant voor anderen uit uw organisatie, wilt u de nieuwsbrief dan doorsturen naar uw collega's? Lees hier de nieuwsbrief online.