ODIJmond nieuwsbrief - oktober 2021

Ondermijning, F1 (Zandvoort), verduurzaming vastgoed, schakelfunctionaris aan het woord en subsidie voor betere informatievoorziening

Het is alweer najaar en voor u heeft u de vierde ODIJmond nieuwsbrief van 2021. Wij hopen u op deze manier op de hoogte te stellen en betrokken te houden over nieuwswaardige berichten omtrent milieutaken, toezicht en advisering die wij voor onze deelnemende gemeenten en provincie Noord-Holland uitvoeren. Daarnaast berichten we u over activiteiten en resultaten op onze gebiedsbrede projecten, zoals  op het gebied van duurzaamheid en energietransitie.

Hoe het scherpe toezichtsoog van ODIJmond ondermijning opspoort

Als een bedrijf in chemicaliën handelt, is dat legaal. Maar wat als er vermoedens rijzen dat die chemische producten door afnemers worden gebruikt bij plofkraken of de aanmaak van drugs? ‘Dan spelen wij als toezichthouders en boa’s van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) deze informatie door aan onze partners, zoals de politie’, vertelt Nico Hulsman. ‘Dan wordt er gezamenlijk besloten of er een onderzoek wordt ingesteld of deze producent te goeder trouw handelt en of hij zijn meldingsplicht niet verzaakt.’

Samenwerken met inwonersinitiatieven is echt heel waardevol

Hoe ga je van een visie op duurzame warmte naar een concreet uitvoeringsplan voor een of meerder wijken? Een uitdaging waar straks alle gemeenten voor staan. In gemeente Uitgeest was het in 2020 al tijd voor een start met het Wijkuitvoeringsplan (WUP). Naast het doen van een haalbaarheidsonderzoek naar een warmtenet was er nog een grote uitdaging: communicatie en participatie.

Informatieverstrekking via GIS-viewer kan dankzij subsidie sterk worden doorontwikkeld

Stel je wilt als Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) controles gaan uitvoeren bij veehouderijen, die alleen koeien houden, qua milieubelasting type B zijn, waar de keuring bijna verlopen is, die een bovengrondse dieseltank hebben én waar we de afgelopen vijf jaar niet zijn geweest. ‘Hoe mooi zou het dan zijn als je deze vijf zoekcriteria in een werksysteem kunt aanvinken, waarna je razendsnel op de geografische GIS-viewer zou kunnen zien om welke bedrijven het gaat én waar ze gevestigd zijn’, zegt applicatiebeheerder Kenneth Brouwers. ‘Dit filtersysteem is precies wat we nu gaan ontwikkelen en dat hopelijk januari 2023 operationeel is.’

Schakelfunctionaris aan het woord: "Er is altijd genoeg te doen in Zuid-Kennemerland”

‘De schakelaars’, zo staan onze schakelfunctionarissen intern bekend. Zij zijn namelijk dé schakel tussen Omgevingsdienst IJmond en onze gemeenten. Saskia van der Meij heeft inmiddels twintig jaar ervaring in onze gedeelde, dynamische wereld. Zij werkt als schakelfunctionaris voor gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort. Wat houdt haar functie in? Hoe ziet haar dag eruit? “Ik word er blij van wanneer de dingen gesmeerd lopen. Dat we van elkaar weten wat we doen en dat we de juiste verwachtingen naar elkaar hebben.”

Ook ODIJmond presteert top tijdens Grand Prix Zandvoort

Niet alleen Formule 1-coureur Max Verstappen ging na de door hem gewonnen Grand Prix van Zandvoort tevreden naar huis. ‘Er zijn geen calamiteiten geweest en er waren slechts 7 geluidsklachten tijdens de drie dagen durende Dutch GP. Een prachtig resultaat’, zeggen Gerard Bakkum en Rianne van der Werf van Omgevingsdienst IJmond.

Verduurzaam uw vastgoed met subsidie van gemeente Velsen

Verduurzamen zonder toenemende woonlasten voor uw leden. Dat is het doel van de subsidieregeling ‘Collectieve energieprojecten’ die vanuit gemeente Velsen beschikbaar is. Verenigingen van eigenaars (VvE), woningcorporaties of energiecoöperaties kunnen een aanvraag indienen om vastgoed te verduurzamen.

Bijna 122 ton jaarlijkse CO2-reductie door Heemskerkse ondernemers, samen met GreenBiz IJmond

Al meer dan 43 bedrijven op bedrijventerrein De Houtwegen/De Waterwegen hebben een kosteloze energiescan uitgevoerd via GreenBiz IJmond. Hierna hebben zij maatregelen genomen om de CO2-uitstoot te verminderen. Hiermee stootten deze Heemskerkse ondernemers per jaar nu bijna 122.000 kilo minder CO2 uit. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 180 huishoudens! Om de successen te delen en elkaar te leren kennen, organiseerde GreenBiz IJmond op woensdag 15 september een ondernemersbarbecue op De Houtwegen/De Waterwegen.

Nieuwsbrief-banner-news-tapel-kranten-smaller

Volg ons ook op linkedin en twitter

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of bent aangemeld. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich eenvoudig afmelden voor de nieuwsbrief. Is dit nieuws ook nog interessant voor anderen uit uw organisatie, wilt u de nieuwsbrief dan doorsturen naar uw collega's?