Opleiding toezichthouder milieu


In oktober van dit jaar start onze opleiding. Via deze opleiding stomen wij jou klaar tot toezichthouder milieu. Voor deze nieuwe lichting collega’s hebben wij twee belangrijke eisen; jij bent gedreven en hebt zin in ons avontuur. Of je nu net een MBO4 opleiding of hoger hebt afgerond, al een aantal jaar werkervaring hebt, of al bouwt op jaren werkervaring maar nu toe bent aan een hele nieuwe uitdaging, wij gaan graag het avontuur aan met jou. Onze opleiding bestaat uit een combinatie van één dag opleiding en vier dagen praktijk. Afgelopen 15 jaar jaren gingen al ruim 100 collega's jou voor. Spreekt onze opleiding jou aan?

Kennismaking op 28 mei

Op dinsdag 28 mei organiseerden wij een kennismakingsavond. Hier vertelden wij over de opleiding en de functie van toezichthouder. Afgelopen dagen zijn wij enorm verrast door het aantal aanmeldingen voor onze kennismakingsavond en gisteren door het enthousiasme van de aanwezigen. Iedereen die aanwezig was, of niet aanwezig was maar nog wel geïnteresseerd is in onze vacature en opleiding, willen wij vragen om te solliciteren. Dat kan tot donderdag 6 juni. De gesprekken vinden plaats op dinsdag 11 en vrijdag 14 juni. Tot binnenkort?

Wat kun je verwachten?

Onze opleiding biedt plek aan nieuwe collega's. Gedurende een jaar stomen wij hen klaar voor een baan bij Omgevingsdienst IJmond. Onze opleiding bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Het theoriedeel omvat 37 lesdagen. Het praktijkgedeelte bestaat uit partijkopdrachten en bedrijfsbezoeken (o.a. metaalbewerker, opslag gevaarlijke stoffen, verzorgingshuis). We werken met digitale lesmiddelen en besteden veel aandacht aan digitaal toezicht en handhaving, inclusief zaakgericht werken. Na afloop van de opleiding vindt nog een terugkomdag plaats om met elkaar ervaringen te delen.

We beginnen de opleiding bij de basis. Daarmee komen alle onderwerpen aan bod die jij straks nodig hebt om te controleren of bedrijven voldoen aan de milieuregels én ze te informeren over de mogelijkheden van duurzaam ondernemen. Denk hierbij aan milieu-, brandveiligheid en bouwregels, bodemverontreiniging, geluidhinder, veiligheid, luchtkwaliteit, mobiliteit en duurzaamheid. Natuurlijk leggen we in deze functie de basis om toezicht en handhaving uit te voeren binnen het brede kader van de Omgevingswet.

Voor en door collega's

De lessen worden gegeven door ervaren en voor het onderwijs opgeleide medewerkers van Omgevingsdienst IJmond. Allen experts binnen hun vakgebied. Zo leiden we nieuwe medewerkers op, maar zorgen we ook dat onze medewerkers hun kennis up-to-date houden. De eisen die aan een omgevingsdienst worden gesteld aan kennis, vaardigheden, kwaliteit en professionaliteit hebben wij binnen deze opleiding geïntegreerd. Zo zorgen we er ook voor dat onze nieuwe collega's klaar zijn voor het werk als toezichthouders.

Een dag op pad tijdens de opleiding

In het begin ga je nog samen met collega’s op bedrijfsbezoek. Je zult al snel ervaren dat een werkdag van een toezichthouder nooit hetzelfde is. Je bezoekt steeds weer nieuwe bedrijven en komt op bijzondere plekken. Via de opleiding stomen wij jou klaar om uiteindelijk zelfstandig op bedrijfscontroles te gaan. Benieuwd hoe een werkdag er tijdens onze opleiding uitziet?

Waarom juist bij ons werken?

Wij zijn een dynamische en ambitieuze overheidsorganisatie in Beverwijk (hoofdkantoor) en Wormer waar circa 120 medewerkers werken aan het verbeteren van de leefomgeving. Daarbij is veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en zelforganisatie. Bij ons tellen niet alleen jouw resultaten, maar zeker ook jouw ontwikkeling. Afgelopen jaren is onze organisatie enorm gegroeid, waarbij het ons is gelukt om het gevoel van een hecht team vast te houden. Onder meer door onze resultaten, maar ook doordat er ook aandacht is voor leuke uitjes, dankzij een actieve personeelsvereniging. Een mooie combinatie dus.

Certificaat na afronding opleiding

Na afronding van de opleiding ben jij in staat zelfstandig bedrijfscontroles voor te bereiden, uit te voeren en te administratief af te handelen. Uiteraard ontvang je aan het einde van de opleiding een certificaat.

Maak kennis met ons

Training on the job

Onze opleiding onderscheidt zich door training on the job. Tijdens jouw dagelijkse werkzaamheden word jij begeleid door ervaren medewerkers. Zo krijg jij tips & tricks, leer je van de ervaringen van collega's en word je begeleid bij het zoeken naar achtergrondinformatie. Je wordt ook geholpen bij het opstellen van draaiboeken en van brieven en rapporten.

Wij zijn trots op onze opleiding

Omgevingsdienst IJmond staat aangeschreven als een no-nonsense, resultaatgerichte organisatie die haar taken zowel kwalitatief als kwantitatief uitstekend uitvoert. Door kennis en ervaring over te dragen binnen onze organisatie streven wij ernaar ons steeds weer te verbeteren. Vanuit een interne behoefte aan goed opgeleide medewerkers, die konden uitgroeien tot volwaardige milieu-inspecteurs, hebben wij de opleiding toezichthouder milieu ontwikkeld. Met succes. Sinds 2003 vond de opleiding acht keer plaats en leidden wij zodoende ruim honderd medewerkers op. De meeste deelnemers aan onze opleidingen zijn nog steeds werkzaam in het vakgebied. Niet alleen wij, maar ook andere organisaties profiteerden daardoor van onze opleiding. En daar zijn wij trots op.