Dag van de Duurzaamheid

Elk jaar vindt in oktober de Dag van de Duurzaamheid plaats. Door heel Nederland vinden duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Samen laten we zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is.

De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Stichting Urgenda. Omgevingsdienst IJmond organiseert in het kader van deze dag voor de gemeente Velsen het festival Duurzame Helden Velsen.

7 oktober 2017 - Festival Duurzame Helden Velsen

Locatie: Plein 1945 IJmuiden

Datum en tijd: zaterdag 7 oktober, 11.00 – 16.00 uur

Toegang: gratis

Voor de derde keer organiseert de gemeente Velsen, samen met de Omgevingsdienst IJmond, een festival waar duurzame organisaties en ondernemers uit de regio kramen vullen en activiteiten organiseren.

Het Festival Duurzame Helden Velsen presenteert duurzame helden uit Velsen en omgeving. Laat u verrassen en ontdek hoe makkelijk en leuk het is om zelf ook een duurzame held te worden. Met praktische tips over duurzaam wonen en tuinieren, recycling en afval en voeding. Ook kunt u met uw gezin weer meedoen aan de populaire duurzame kinderactiviteiten.

Duurzaam wonen

Met welke maatregel bespaar ik zoveel mogelijk energie? Hoelang duurt het voordat ik een investering terugverdien? Kan ik bij de aankoop samen optrekken met mensen uit de buurt? Enkele vragen die u misschien te binnen schieten wanneer het gaat over energie besparen en zelf opwekken. Gelukkig is het helemaal niet ingewikkeld én kunt u naast energie veel geld besparen. Ondernemers en organisaties uit deze branche vertellen u er graag meer over op de markt tijdens het festival.

Afval scheiden en hergebruiken

Er verandert veel als het gaat om afvalinzameling. Twijfelt u wel eens wat in welke prullenbak thuishoort? De afval coaches kunnen u er alles over vertellen. Ook vertellen de gemeente en HVC u op het festival wat u in de nabije toekomst kunt verwachten met betrekking tot afvalscheiding.

De kinderen van de Beestenbende zijn ook aanwezig. Zij houden in hun vrije tijd, met hun ouders, gemeente Velsen schoon en vrij van zwerfvuil. Komt u kennis met ze maken?

Water en groen

De klimaatverandering zorgt voor heftige regenbuien en langdurige droogte. Wat doen gemeente en waterschappen om ervoor te zorgen dat u toch droge voeten houdt? Het antwoord vindt u op het festival.

Wist u dat de bijen het tegenwoordig heel moeilijk hebben? Ontdekt hoe gemeente Velsen de bijen helpt.

Ook kunt u zich laten inspireren om zelf uw steentje bij te dragen. Zo kunt u leren hoe u uw tijd klimaatvriendelijk maakt en welke planten favoriet zijn bij bijen.

Duurzaam koken en eten

Momenteel streven we er landelijk naar om in 2050 aardgasvrij te wonen en te leven. Hoe kunnen we dan nog lekker koken, of wokken, als we niet meer op gas koken? Tijdens festival Duurzame Helden krijgt u tijdens een demonstratie te zien dat dit nog perfect mogelijk is.

Over de dag worden meerdere elektrische kookdemonstraties gegeven. En na afloop mag u proeven!

Natuurlijk wordt er zoveel mogelijk gekookt en gebakken met biologische en lokale producten.

Kinderactiviteiten

Kinderen hebben het altijd erg naar hun zin op het festival Duurzame Helden. Er zijn verschillende knutselactiviteiten en kinderen mogen helpen met koken. Of een lekker broodje bakken bij het vuurtje van de scouting.

Toegang is gratis.