Terugblik IJmond Duurzaam Award 2013

Voor de uitreiking van de eerste IJmond Duurzaam Award stond de jury voor een moeilijke taak: Uit drie genomineerden één winnaar kiezen. Een lastige vergelijking omdat de bedrijven verschillen van grootte, sector én achtergrond. Wat ze verbindt is een duurzame bedrijfsvoering met als basis goed ondernemerschap. Het zijn allen geen duurzaamheidsgoeroe's.

De genomineerden zijn zich bewust zijn van de kansen van duurzaam ondernemen en bereid die kansen aan te grijpen. Investeren in duurzaamheid is uiteindelijk verdienen. Voor het eigen bedrijf, maar ook voor het milieu. Hun verhalen zijn inspirerend en motiverend. Daarmee zijn deze drie bedrijven ambassadeurs op diverse fronten.

Zwaan-kleef-aan

Wat te denken van een Interfish. Dit familiebedrijf kiest, als pionier in hun sector, voor verantwoorde risico's door duurzame maatregelen te nemen. Het is bijzonder om het zwaan-kleef-aan-effect te zien. Bedrijven in de regio raken geïnteresseerd in de mogelijkheden. Of Floricultura, die als marktleider haar rol pakt in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook dit bedrijf kiest voor verantwoorde risico's, bijvoorbeeld in het benutten van aardwarmte. En grijpt kansen om op voorsprong te blijven. DSE laat alle MKB-bedrijven, groot of klein, zien wat er mogelijk is. DSE in staat geweest om kansen in duurzaam ondernemen te realiseren en te verzilveren. Deze drie bedrijven zijn stuk voor stuk een lichtend voorbeeld voor andere ondernemers. De open houding en de bereidheid om kennis te delen versterken de voorbeeldfunctie.

Winnaar

Uiteindelijk gaf de rol die DSE vervult binnen GreenBiz Beverwijk, en dan met name de drive van directeur Cees Duivenvoorde de doorslag. Maar ook het gegeven dat het DSE is gelukt om met een proactieve én realistische houding haar bedrijfsvoering te verduurzamen. Bijzonder daarin is om te zien hoe die cultuuromslag binnen DSE tot uiting komt; elke medewerker speelt hierin een rol. Samen zorgen zij voor een noemenswaardige, hoge ambitie in duurzaamheid, waarbij ook - heel bewust -andere bedrijven worden mee genomen.

Lees de inspirerende verhalen van alle drie de genomineerden!

De jury voor de IJmond Duurzaam Award 2013 bestond uit:

  • Haydar Erol, wethouder milieu gemeente Beverwijk / voorzitter dagelijks bestuur Omgevingsdienst IJmond
  • Ton van der Scheer, voorzitter HOV IJmond
  • Bert Pannekeet, directeur Omgevingsdienst IJmond

Floricultura

"Omschakeling naar duurzame verwarming"

DSE Automatisering

"Duurzaamheid zorgt voor continuïteit"

Interfish

"Een familiebedrijf met duurzame toekomst"