De Noord-Hollandse Bierbrouwerij winnaar IJmond Duurzaam Award

Op dinsdag 26 november reikte Omgevingsdienst IJmond voor de zevende keer de IJmond Duurzaam Award uit aan een ondernemer die duurzaamheid in de gehele bedrijfsvoering laat terugkomen. Dit jaar stonden De Noord-Hollandse Bierbrouwerij uit Uitgeest, Natural Plastics uit Heemskerk en We Love The Planet uit Beverwijk op het podium tijdens het event IJmond Onderneemt. In een zaal vol ondernemers uit de IJmond werd het bedrijf uit Uitgeest uitgeroepen tot winnaar.

De jury was erg enthousiast over alle drie de bedrijven. Juryvoorzitter Haydar Erol: “Alle drie de genomineerden laten zien hoe duurzaam ondernemen leidt tot bijzondere producten en als je dan kijkt naar die producten en deze bedrijven, zie je hoe belangrijk en logisch het is om nu door te pakken op duurzaam ondernemen. Net als voorgaande jaren laten de genomineerden van dit jaar zien dat duurzaam ondernemen van deze tijd is. Er zouden geen drempels meer mogen zijn. Maatregelen hebben zich bewezen en verdienen zich terug. Daarmee is duurzaam ondernemen betaalbaar. Voor iedereen. Maar tegelijkertijd draag je als ondernemer bij aan het milieu en de stevige klimaatdoelstellingen waar we lokaal, nationaal, maar ook internationaal voor staan. Een win-win dus!”

Winnaar

Voor de jury golden alle drie de genomineerden als winnaar. Om nu vanuit deze drie bedrijven te komen tot één winnaar liet de jury meewegen hoe De Noord-Hollandse Bierbrouwerij via slimme, zelfbedachte innovaties haar brouwproces zo heef ingericht dat het no-waste principe zo optimaal mogelijk wordt ingezet. Bijzonder aan de brouwerij is dat het bier wordt gebrouwen niet op basis van stroom, maar op basis van stoom. De stoomgenerator werkt op basis van biomassa en de basis van biomassa ligt in de afvalproducten bierborstel en pallets. Een format dat geldt als voorbeeldfunctie voor brouwerijen in heel Nederland.

Natural Plastics

Maar er waren ook lovende woorden voor de overige twee genomineerden. Natural Plastics pakt een wereldwijd probleem aan; plastic. Hier vanuit onze regio. “Directeur Bert van Vuuren staat als creatieve geest aan de wieg van de toepassingen van bioplastics in de groenvoorziening. Een toepassing van plastic die komende jaren ongetwijfeld zal omslaan naar een enorm potentieel. Een product dat de jury daarom met heel veel interesse zal volgen.”

We Love The Planet

We Love The Planet, deze nieuwkomer laat zien hoe je het maximale rendement haalt uit de 3 P’s (people, planet en profit), wanneer je deze integreert in je bedrijfsvoering. “Zowel het product, de 100% natuurlijke deodorants van We Love The Planet als de uitstraling ervan laten zien hoe belangrijk het is dat we aandacht besteden aan onze planeet. Een echte ambassadeur.”

Jury IJmond Duurzaam Award

De jury bestond dit jaar uit bestuursvoorzitter Omgevingsdienst IJmond en wethouder Beverwijk Haydar Erol, wethouder Floor Bal van de gemeente Velsen, Bert Pannekeet, directeur Omgevingsdienst IJmond en Wim Aardenburg van de Broedmachine. De winnaar van de IJmond Duurzaam Award 2018.

IJmond Duurzaam Award   Overview zaal

Genomineerden op het podium   Uitreiking award aan winnaar IJDA