Nacht van de Nacht

Nacht van de NachtElk jaar, tijdens de nacht dat de wintertijd ingaat, vindt de Nacht van de Nacht plaats. Tijdens deze nacht gaan in veel gemeenten de lichten uit van torens, kerken, molens, bruggen en monumenten. Het landelijke initiatief van Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties is bedoeld om Nederland weer donkerder en mooier te maken en tegelijk iets aan het klimaatprobleem te doen.

Op diverse plaatsen vinden excursies plaats waarbij de donkere nacht centraal staat. Ook steeds meer bedrijven haken aan bij dit initiatief en doven verlichting tijdens de nacht. Ook de vier IJmondgemeenten doen samen met een groot aantal bedrijven en instellingen mee. Op deze pagina leest u meer informatie over dit initiatief.

Activiteiten

In de IJmond vinden er jaarlijks diverse nachtactiviteiten plaats. Onder andere het Natuur- en milieucentrum De Baak uit Beverwijk, het Nationaal Park Zuid Kennemerland, het Pieter Vermeulen Museum en de vrijwilligers van Landschap Noord-Holland bieden diverse interessant programma. Via deze pagina informeren wij u, rondom de Nacht van de Nacht over de activiteiten van dit jaar.

Achtergrond

Nederland is een van de meest verlichte landen van Europa. Vooral kassen, sportvelden, en openbare verlichting eisen een groot aandeel op. De Nacht van de Nacht streeft ernaar om bewuster met verlichting om te gaan. Overmatig gebruik van verlichting brengt veel nadelen met zich mee, zoals licht- en energieverspilling, ontregeling van de natuur, aantasting van gezondheid en verstoring van het nachtelijke landschap. Uit onderzoek blijkt dat verlichting negatieve effecten op dieren heeft. Omdat meer dan 50% van de dieren 's nachts actief is, heeft licht een grote impact.  

Meedoen?
Natuurlijk kunt u zelf ook een bijdrage leveren aan de Nacht van de Nacht. Maak´s avonds alleen gebruik van het licht dat u echt nodig heeft! 

Kijk voor meer informatie over de Nacht van de nacht op www.nachtvandenacht.nl

EXTRA - EXTRA - EXTRA - EXTRA - EXTRA - EXTRA

Op onze site vind je diverse downloads en gadgets over de nacht. Zo kun je een handleiding sterrenmeting downloaden, een uilenmasker, een kleurplaat, een nachtdierenkaart, een folder Duistervriendelijke tuinverlichting, enz. Handig én leuk voor tijdens de Nacht van de Nacht, maar ook voor daarna. (met dank aan www.nachtvandenacht.nl)


Eerstvolgende Nacht van de Nacht:

29 oktober 2016

Nacht van de Nacht