Klimaatverbond Energy Battle


Klimaatverbond Energy Battle

De afgelopen jaren namen 35 gemeenten met ruim 1.000 huishoudens deel aan de Klimaatverbond Energy Battle. Een deel daarvan valt binnen het werkgebied van Omgevingsdienst IJmond. Vanaf 2015 doen elk jaar een aantal gemeenten mee. In deze landelijke energiebesparingsestafette gaan gemeenten de strijd met elkaar aan wie het meeste energie wist te besparen.

Lees de verslagen:

21. Prijsuitreiking raadsleden

Tijdens de Energie Battle wordt elke deelnemende gemeente vertegenwoordigd door 3 teams van elk 10 deelnemers. Deelnemers moeten thuis zoveel mogelijk energie besparen. Zij krijgen hiervoor een slimme energiemeter; de Wattcher. Via dit energiedisplay zien zij direct hoeveel energie ze verbruiken. De Energy Battle start elk jaar op de Dag van de Duurzaamheid en duurt tot aan de Warme Truiendag.

Battle zorgt ervoor dat deelnemers bewuster omgaan met energie

Afgelopen jaren realiseerden de deelnemers aan de Battle gemiddeld 15% besparing. Dat komt neer op ruim 700 ton CO2 of omgerekend ruim 275 euro per deelnemer per jaar. Wat bijzonder is aan de energiestrijd, is dat uit de praktijk blijkt dat 87% van de deelnemers na afloop bewuster met energie omgaat.

Energy Battle
Duurzaam Bouwloket
Meer energiebesparing

Hoeveel energie kan ik besparen?

Hoe werkt de Energy Battle?

Waarom een Energy Battle?

Reportage 251TV over Energy Battle 2016 in Heemskerk

Wethouder Frank Frowijn, gemeente Heemskerk

Frank Frowijn

“Het mooie van deze wedstrijd is dat je je op een positieve manier bewust wordt van je energieverbruik. Dankzij deze wedstrijd werd het een sport om zoveel mogelijk te besparen. Zo kwamen wij er thuis achter dat we ’s avonds 5 spotjes van elk 50 watt aan hadden staan. Deze hebben we vervangen door led lampen. Heemskerk doet volgend jaar weer mee aan de Battle!”