Pop-up store Du-Dock


Op 8 oktober, tijdens het Duurzame Helden Festival in Velsen, opende gemeente Velsen de pop-upstore Du-Dock. Du-Dock is niet zomaar een winkel, het is een dynamische ontmoetingsplaats voor ieder die oren heeft naar een duurzame lifestyle. Wie nieuwsgierig is geworden is van harte welkom op Plein 1945, nummer 3 in IJmuiden.

Eerstvolgende evenement

16 februari: Zonnepanelen maken geld met Greeny Bros.

De zon vormt een onuitputtelijke bron voor warmte en elektriciteit. De technologieën om de zonne-energie op eigen dak op te vangen voor eigen gebruik zijn flink in ontwikkeling. Panelen zijn er in verschillende vormen en kleuren en kunnen in een paar uur gemakkelijk stevig worden geïnstalleerd. Zelfs nabij de soms stormachtige kust! U ziet ze steeds meer. Als u er op let, ziet u ze overal. Waarom zou dat zijn?

Informatieavond Zonnepanelen maken geld op 16 februari

Zonnepanelen maken geld. Het aanschaffen van zonnepanelen is een stuk voordeliger vergeleken met een paar jaar geleden. Voor al uw vragen over kosten, het potentiële rendement op uw dak en meer bent u welkom in Du-Dock aan Plein 1945, nr. 3 in IJmuiden. Vanaf 19:00 uur kunt u binnenlopen en om 19:30 uur begint de algemene presentatie van zonnespecialist uit Uitgeest, Greeny Bros.. Tussendoor en na afloop kunt u antwoord krijgen op al uw vragen. De avond zal tussen 21:00 en 21:30 uur worden afgerond.

DDV

Succesvolle avond Zelf (duurzaam) bouwen

Op 2 februari j.l. vulde Du-Dock zich met zelfbouwers. ODIJ organiseerde een interactieve inspiratieavond voor kopers van kavels in IJmuiden. De meeste aanwezigen hebben het plan om zich in het Snippenbos te vestigen.

De avond werd gevuld met een presentatie van Piet Meijer van Meijer Energie en Milieu Management, een deskundige op het gebied van duurzaamheid. Hij raadde de bouwers aan om vooraf goed na te denken over de eisen die in de toekomst gesteld zullen worden, want die worden steeds meer aangescherpt. Hij presenteerde een scala aan duurzame middelen en vertelde wat de bijdrage van die middelen in het energieverbruik zou betekenen.

Op de vraag uit het publiek wat dit kost, was zijn antwoord: 'Dat hang af van de maatregel, maar rendement is ongeveer 10% van het benodigde kapitaal. En dat is meer dan de spaarrente!

du-dock zelfbouw II

Laagdrempelig en aantrekkelijk

Gemeente Velsen creëert met Du-Dock een plek waar duurzaamheid laagdrempelig en aantrekkelijk wordt. Met inbreng van deskundigen vanuit onder andere de lokale ondernemers, Omgevingsdienst IJmond, Duurzaam Bouwloket, Energiek Velsen, De Groene Wijkers en de Opgewekte Woning Club is advies over het nemen van slimme maatregelen voor energiebesparing en isolatie binnen handbereik.

Lokale ondernemers

Lokale ondernemers krijgen in de store ruimte om producten en diensten te tonen en aan te bieden voor duurzaam wonen. Daarbij zullen zij ook zelf aanwezig zijn om al uw vragen over de producten te beantwoorden. In de winkel vindt u onder andere thema's als led verlichting, zonnepanelen, warmtepompen.

DDM

DDP

Openingstijden Du-Dock

Du-Dock is geopend op de woensdag- en vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur en op de donderdagavond. Iedereen die langsloopt en binnenwandelt kan er terecht voor gratis advies over duurzaam wonen en duurzaam ondernemen. Bijvoorbeeld hoe zonnepanelen werken en wat ze kunnen opleveren, hoe u warmtelekkages in uw woning kunt detecteren en welke isolatiemaatregelen daarbij passen en hoe u in aanmerking kunt komen voor subsidies vanuit de overheid. Op de donderdagavonden zal de store u een gevarieerd programma bieden van films, discussie, demonstraties van innovatieve technieken die u toe kunt passen in uw woning, en lezingen over thema's zoals fossielvrij wonen en het leven in de zee. Hou voor het complete programma de Facebook-pagina www.facebook.com/duurzaamdock in de gaten.

Energy Battle

Du-Dock heeft ook een team gevormd dat voor gemeente Velsen deelneemt aan de Energy Battle van het Klimaatverbond, dé energiebesparingswedstrijd van Nederland. Op deze pagina kunt u daar meer informatie vinden.