Omgevingsdienst IJmond presenteert GreenBiz Energy aan PECS-partners

Gepubliceerd op 3 januari 2019

Ook Europese Interreg-project Ports Energy and Carbon Savings (PECS) heeft haar aftrap van 2019 mogen hebben. Op 15 januari was Omgevingsdienst IJmond de gastheer voor de Joint Advisory Panel-meeting (JAP) van het project. Kloosterboer/Daalimpex verwelkomde de internationale projectpartners en nationale geïnteresseerden in hun bijzondere Skybox.

Ontwikkeling energiecoöperaties

Tijdens deze middag ligt de focus op de ontwikkeling van energiecoöperaties in havens en de ontwikkeling van een lokale energie markt (LEM). Momenteel maakt Omgevingsdienst IJmond bijzondere stappen in het ontwikkelen van zo’n LEM: GreenBiz Energy.

Ook PECS-partner Solent University uit Southampton komt naar Velsen om de resultaten van hun onderzoek over energiecoöperaties te presenteren.

Joint Advisory Panel

Het Joint Advisory Panel is een onafhankelijke adviesgroep die de resultaten van het PECS-project beoordeelt. Gezien de omvang van het project is gekozen voor een JAP per deelnemend land. De Nederlandse JAP bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenten waar de partners zich op richten. In deze regio zijn dat gemeenten Beverwijk en Velsen. Deze middag worden aan het JAP de voortgang en bijdragen van projectpartners Omgevingsdienst IJmond en de gemeente Hellevoetsluis gepresenteerd.

Skybox

Omgevingsdienst IJmond ontvangt de partners in de Skybox van Kloosterboer/Daalimpex. Hun Skybox is een vergaderruimte die zowel van binnen als van buiten bijzondere architectuur laat zien. De begane grond bevindt zich 19 meter boven straatniveau, wat een bijzondere uitkijk over het kanaal biedt. De Skybox is een uiterst energie-efficiënt gebouw met hightech installaties waar het gaat om licht en klimaatcontrole.

Interreg-project PECS

Dankzij het EU-programma Interreg 2 Zeeën kan Omgevingsdienst IJmond de verduurzaming van het havengebied in de gemeenten Beverwijk en Velsen versnellen. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteunt dit project, net als de Provincie Noord-Holland en Provincie Zuid-Holland. De subsidie geeft ruimte om kennis en ervaring aan te trekken om de ambities, zoals energiepositieve (havengebonden) bedrijventerreinen, op grote schaal waar te maken. Zie ook: www.pecs2seas.eu

partnerlogos


Logo_PECS_long