Bedrijven


Energie-efficiency

Welkom op de startpagina energiebesparing voor ondernemers. Vanaf deze pagina verwijzen wij u door naar interessante pagina’s binnen onze eigen website, maar ook buiten deze website. U vindt hier ook, rechts in het scherm, infosheets over diverse thema’s en u leest over tools die u kunt inzetten om energie te besparen.

Inzicht in energieverbruik

Energie besparen begint altijd met inzicht in het eigen verbruik. U verkrijgt dit inzicht door naar uw jaarafrekening te kijken. Maar kijk ook naar een optimale inregeling van uw installaties. Inmiddels zijn er al vele praktijkvoorbeelden, waarbij bedrijven met geringe inspanning grote energiewinst kunnen behalen, bijvoorbeeld door het goed instellen van de verwarming/koeling.

U kunt ook tools inzetten om meer inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Wij beschikken over een datalogger waarmee we instellingen meten en inzicht kunnen geven waar onnodig energie wordt verspild. De datalogger is op aanvraag beschikbaar.

U kunt in de wintermaanden ook gebruik maken van de warmtecamera, waarmee wij een foto maken van uw kantoorpand om te zien waar energie wordt verspild.

U kunt ook gebruik maken van de Milieubarometer. Via een online registratie en maakt u gebruik van een monitoringsinstrument dat de milieuscore, CO2-footprint en milieukosten van uw bedrijf eenvoudig en snel zichtbaar maakt. Om gebruik te maken van de Milieubarometer kunnen ondernemers een startabonnement afsluiten. De kosten hiervoor, nog geen 200 euro, verdienen zij gemakkelijk terug met het treffen van besparingsmaatregelen.

U wilt aan de slag en nu?

Wanneer u weet hoeveel energie u verbruikt, is de stap klein naar het daadwerkelijk treffen van maatregelen. Via de links onderaan deze pagina vindt u informatie over diverse thema’s als verlichting, verwarming, koeling/ventilatie, en isolatie. U kunt ook gebruik maken van de kennisbank van InfoMil. De databank stelt informatie beschikbaar over veel toegepaste energiebesparende maatregelen. Daarmee vormt de databank een hulpmiddel bij het vaststellen van de (technische) mogelijkheden om een zuinig energiegebruik in een gebouw te waarborgen.

Erkende maatregelenlijsten

Maak ook gebruik van de Erkende Maatregelenlijsten die voor diverse branches zijn opgesteld. Een handig hulpmiddel om te weten op welke manier u energie kunt besparen. De banners op deze pagina leiden u direct naar de besparingstips. Of lees op onze website verder over de Erkende Maatregelenlijsten.

Verplicht label C voor kantoren in 2023

Elk kantoor groter dan 100m2 moet in 2023 minimaal energielabel C hebben. De definitieve wetgeving is nu in voorbereiding. Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel lager dan label C. Kantoren met een lager label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Eigenaren van energie slurpende kantoren moeten hun panden zuiniger maken. Dat is geen probleem, want de investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten.

RVO-Banner-Energiebesparing-kantoren-klein
RVO-Banner-Energiebesparing-Zorg-klein
RVO-Banner-Energiebesparing-Onderwijs-klein

Subsidies

Hoewel de slimme maatregelen uiteindelijk meer opleveren dan conventionele, is de terugverdientijd vaak een drempel. Subsidie zorgt ervoor dat de terugverdientijd vermindert. Een goed voorbeeld van een dergelijke subsidie is de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Laat u daarom goed informeren welke subsidies voor u beschikbaar zijn.

Wetchecker

De Wetchecker Energiebesparing voor bedrijven is een initiatief van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met deze Regelhulp checkt u eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming zijn. Met het beantwoorden van de vragen weet u binnen vijf minuten op hoofdlijnen wat uw energiebesparingsverplichtingen zijn en hoe u daar aan kunt voldoen.