Bezwaar maken

Wanneer u als bewoner, bedrijf of instelling het niet eens bent met een beslissing van ons, of de gemeente, dan kunt u hiertegen een bezwaarschrift indienen.

Waartegen kunt u een bezwaar indienen?

U kunt bezwaar indienen tegen besluiten op grond van artikel 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht. Het gaat daarbij om 'schriftelijke beslissingen' of beschikkingen van Omgevingsdienst IJmond of de gemeente.

Op basis van gedelegeerde bevoegdheden zijn wij bevoegd onder eigen verantwoordelijkheid besluiten te nemen over milieuvergunningen, nadere eisen, meldingen en dergelijke, volgens de regels bij of krachtens de Wet milieubeheer, de Wet geluidhinder, de Wet bodembescherming, de Wet voorkoming verontreiniging door schepen, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Algemene wet bestuursrecht.

De colleges B&W van de gemeenten hebben via aparte mandaatbesluiten de directeur van Omgevingsdienst IJmond aangewezen om in hun naam en onder hun eindverantwoordelijkheid milieuhandhavingsbesluiten te nemen. Dit zijn bijvoorbeeld besluiten tot het toepassen van bestuursdwang of het opleggen van een dwangsom.

Bezwaar indienen tegen een beslissing van Omgevingsdienst IJmond?

Als u bezwaar wilt aantekenen tegen een van onze beslissingen, dan moet u binnen zes weken na bekendmaking van het besluit, een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij het Dagelijks Bestuur van Omgevingsdienst IJmond, Postbus 325, 1940 AH Beverwijk. U kunt verzoeken om een mondelinge toelichting.

Een bezwaarschrift kan niet per e-mail worden ingediend.

Bezwaar indienen tegen een beslissing van de gemeente?

Als u bezwaar wilt aantekenen tegen een beslissing van de gemeente dan moet u, binnen zes weken na bekendmaking van het besluit, een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de betreffende gemeente. U kunt verzoeken om een mondelinge toelichting.

Wat moet u vermelden in uw bezwaarschrift?

In uw bezwaarschrift moet u in ieder geval de volgende elementen vermelden:

  • uw naam en adres
  • de datum waarop u uw bezwaarschrift indient
  • een omschrijving van het Besluit of een kopie van het Besluit waartegen u bezwaar maakt
  • de gronden van uw bezwaar
  • vergeet u niet uw bezwaarschrift te ondertekenen?

Als u uw bezwaar mondeling wilt toelichten dan kunt u verzoeken om een hoorzitting.

Binnen welke termijn moet uw bezwaarschrift binnen zijn?

U moet uw bezwaren binnen zes weken indienen, om eventueel later in beroep te kunnen gaan bij de Raad van State. Een uitzondering hierop wordt gemaakt als u kunt aantonen dat u geen verwijt treft dat u geen bezwaren ingediend heeft. De termijn start met ingang van de dag nadat het besluit bekend gemaakt is. Als het bezwaarschrift te laat binnen is, wordt het niet in behandeling genomen.

Hoe wordt uw bezwaarschrift behandeld?

De ontvangst van uw bezwaarschrift wordt schriftelijk bevestigd. Binnen zes weken, na de datum van ontvangst van het bezwaarschrift, ontvangt u een reactie van de omgevingsdienst of de gemeente. Het kan voorkomen dat meer tijd nodig is om uw bezwaarschrift te behandelen. U wordt hiervan dan op de hoogte gesteld. U kunt tijdens deze periode ook een oproep krijgen voor een hoorzitting om uw bezwaar mondeling toe te lichten.

Wat kunt u doen als u het niet eens met de reactie op uw bezwaarschrift?

Bent u het niet eens met de reactie op uw bezwaarschrift, dan kunt u hiertegen meestal in beroep gaan. Een beroepschrift moet u binnen zes weken na bekendmaking van het besluit indienen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag. De Raad van State besluit op een beroep inzake een milieubesluit binnen twaalf weken na afloop van de beroepstermijn.