Steunpunt NME

Steunpunt NME IJmond en Zuid-Kennemerland stimuleert de samenwerking tussen NME-organisaties in de regio. Het initieert en stimuleert activiteiten en projecten om zo het NME-aanbod lokaal en regionaal te vergroten en te verbeteren.

Het vervult een brugfunctie tussen enerzijds de NME-aanbieders en overheden en anderzijds onderwijs, recreanten en inwoners. Steunpunt NME IJmond en Zuid-Kennemerland is een van de zeven NME-steunpunten in de provincie Noord-Holland.

Meer weten over het Steunpunt NME?

NME-centra

Zowel de gemeente Beverwijk, als de gemeente Heemskerk beschikken over een NME-centrum. Hier worden natuur- en milieuactiviteiten georganiseerd voor basisscholen en inwoners. Basisscholen uit de gemeente kunnen gratis leskisten lenen en deelnemen aan activiteiten en projecten. Daarnaast worden er maandelijks activiteiten georganiseerd op het NME-centrum waarbij kinderen op een interactieve manier kennis over de natuur op kunnen doen. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van alle leeftijden en deelname is gratis. Kijk voor meer informatie over natuur- en milieueducatie in Heemskerk en Beverwijk op de website van NME.

NME-centrum Dierendorp

NME-centrum De Baak

dierendorp De Baak

Vrijburglaan 1, Heemskerk

bezoek de website

Park Vondelkwartier
Westerhoutweg 18, Beverwijk

bezoek de website

NME-wijzer

Natuur- en milieueducatie (NME) wil leerlingen de relatie laten ontdekken tussen mens, natuur en milieu en hun eigen rol daarin. Zij dragen zo bij aan het leefbaar houden van hun omgeving. Dit sluit aan op de kerndoelen voor het (basis)onderwijs.

Via de website NMEwijzer.nl wordt het aanbod aan NME-activiteiten in de regio IJmond en Zuid-Kennemerland digitaal gebundeld. Alle basis- en middelbare scholen uit de regio kunnen van deze onderwijsondersteuning gebruik maken. In het kort kan het aanbod bestaan uit:

  • Lessen, leerlijnen: geheel of gedeeltelijk verzorgde lessen op school, rond een centrum of in de omgeving.
  • Excursies, rondleidingen, bezoeken: een groep of klas wordt (al of niet onder begeleiding) rondgeleid in een gebied of op een centrum.
  • Ontdektochten, speurtochten, natuurpaden: een groep of klas verkent met hulp van een routebeschrijving of opdrachtenvel zelf een gebied of centrum.
  • Leskisten/koffers en ander materiaal: in een leskist vindt u lesmateriaal rond een bepaald thema.
  • Projecten: te lenen lesmateriaal dat gebruikt kan worden rond projecten.
  • Tentoonstellingen: verschillende organisaties hebben al of niet wisselende tentoonstellingen ingericht die u kunt bezoeken met een klas. Vaak zijn er opdrachtbladen aanwezig.

De NME-aanbieders uit de regio vullen de catalogus steeds bij met nieuwe producten en projecten.

Inschrijving
Via de zoekmodule kun je kiezen voor een organisatie, materiaal of activiteit. Wil je je klas inschrijven voor het product of de activiteit van je keuze, dan gebruik je je persoonlijke inlognaam en wachtwoord. Deze kun je per e-mail aanvragen via contact@nmewijzer.nl.
Bekijk goed de informatie van de aanbieder als het gaat om kosten en voorwaarden.

De NME-organisaties kijken uit naar een goede en educatieve samenwerking!

natuurwegwijzer.nl

Er op Uit in IJmond en Zuid-Kennemerland

Op zoek naar een groen uitje? Kijk op de Natuurwegwijzer!

De regio IJmond en Zuid-Kennemerland biedt een gevarieerd landschap om groene uitstapjes te maken wandelend of op de fiets. Ook zijn er veel natuur- en milieuorganisaties die speciale activiteiten organiseren, zoals excursies, wandelingen, kinderactiviteiten en exposities.

Natuurwegwijzer is dé site voor buitenactiviteiten in de provincie Noord-Holland. Je kunt via Natuurwegwijzer.nl de mooiste fiets- of wandelroutes, de interessantste excursies, de leukste speelplekken en de stilste natuurgebieden vinden.

Via een handig zoeksysteem vind je alle activiteiten (Er op uit), routes, natuurgebieden en bezoekerscentra voor een groene dag uit. Met de nieuwste module is nu ook een eigen activiteitenkalender samen te stellen uit de ‘Er op uit' database.  Bijzonder nieuws of speciale activiteiten krijgen extra aandacht in de nieuwsrubriek.

Natuurwegwijzer.nl is een samenwerkingsproject van acht Noord-Hollandse natuur- en milieuorganisaties. De ambitie is om de komende vier jaar het aantal deelnemende organisaties en provincies uit te breiden tot landelijke dekking.