JTF subsidie voor buizenfabrikant Strohm

Gepubliceerd op 3 juli 2024

Een subsidiebedrag van bijna 3,7 miljoen euro is door het Just Transition Fund (JTF) toegekend aan het project TCP for Hydrogen van het bedrijf Strohm, gevestigd aan de haven van IJmuiden. TCP staat voor Thermoplastic Composite Pipe, buizen die uiterst geschikt zijn voor het transport van waterstofmoleculen en CO₂. Deze buizen zijn ongevoelig voor brosheid, flexibel en oprolbaar, waardoor ze gemakkelijk te transporteren, installeren en weer te verwijderen zijn. De levensduur van de materialen is door de manier van fabricage gesteld op meer dan 40 jaar.

De Europese subsidie is uitgereikt door Jeroen Verwoort, wethouder in gemeente Velsen, met de woorden: “Deze subsidie wordt ingezet voor het ontwikkelen, testen en het kwalificeren van deze composiet TCP buizen voor het transport van waterstof en CO₂, offshore en onshore. De IJmond ontwikkelt zich met dit transportmiddel van waterstof en CO₂ verder als Groene Energiehub.”

Belang van het project TCP for Hydrogen

Offshore productie van waterstof levert een bijdrage aan de groeiende vraag naar groene waterstof. De voordelen zijn: het transport van waterstofmoleculen is goedkoper dan het transport van elektriciteit via kabels, er is minder ruimte nodig voor aanlanding en installaties op land en waterstof is geschikt voor langdurige opslag.

Stalen zeeleidingen worden ook in de toekomst gebruikt voor de grote offshore waterstofbackbone. Voor kleinere diameter aftakkingen zijn stalen leidingen minder geschikt, omdat ze gevoelig zijn voor waterstof-verbrossing en de installatie van stalen leidingen offshore is kostbaar. Oprolbare pijpleidingen van het type Thermoplastic Composite Pipe (TCP), geproduceerd in lengtes van meerdere kilometers, bieden hiervoor een uitkomst.

Boost voor werkgelegenheid in IJmond

Strohm is al volop in productie voor TCP pijpleidingen die in de olie- en gasindustrie worden gebruikt. Het project TCP for Hydrogen draagt bij aan de groei met 100 extra werknemers die nodig zijn om de energietransitie te bedienen (van machine operators tot engineers) door deze mensen op te leiden om de buizen voor waterstoftransport te kunnen maken.

Meer informatie zie www.strohm.eu.

JTF-IJmond - Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt! (kansenvoorwest.nl)


Bekijk hier de video over Strohm