Duurzaam ondernemerschap in de buurt: Richard Stijl over Autobedrijf Stijl aan de Scheepsbouwersweg in Landsmeer

Gepubliceerd op 29 november 2023

Voor de meeste mensen is de motivatie om te verduurzamen in hoge mate een financiële afwegingen. Richard Stijl had de rekensom snel gemaakt: met hulp van een SDE+ subsidie is het heel aantrekkelijk om te verduurzamen. Veel ondernemers vragen zich af of het elektriciteitsnet het wel aan kan. Richard heeft nog geen klachten ondervonden op deze locatie.

Deze keer heeft de gemeente gesproken met Richard Stijl, eigenaar van Autobedrijf Stijl. Het bedrijf is sinds 2001 gevestigd aan de Scheepsbouwersweg en er werken in totaal vijf mensen. Richard ondersteunt wanneer het nodig is bij de werkzaamheden in de werkplaats. Daarnaast voert hij als eigenaar veel administratieve handelingen uit.

Richard Stijl is samen met zijn broer Eric eigenaar van het pand. In het pand bevinden zich diverse bedrijven zoals sportschool Playfit, TRC Fysiotherapie, GUTS Installatietechniek B.V en Hild auto’s.

Verduurzaming van het pand

Sinds dit jaar liggen er 300 zonnepanelen op het dak en is bijna het gehele pand voorzien van ledverlichting. Het dak ligt met de zonnepanelen zo goed als vol. Alle bedrijven in het pand gebruiken de opgewekte zonnestroom en is er van de periode 13-3-23 tot 6-11-23 53700 kWh terug geleverd aan het net. Elk bedrijf heeft een eigen tussenmeter die bijhoudt hoeveel er gebruikt wordt.  De zonnepanelen zijn een investering van de eigenaren van het pand, de gebroeders Stijl.

Voor de zonnepanelen wordt ook een subsidie gebruikt, de SDE + subsidie. Voordat deze subsidie kan worden uitgekeerd moet de installatie eerst nog scope 12 gekeurd worden. Daarna ontvangt het bedrijf een oplevercertificaat en kan de subsidie uitgekeerd worden. Het dak bleek na berekening ook geschikt voor de panelen qua zwaarte en er hoefden geen aanpassingen gedaan te worden.

Aan de isolatie en kozijnen is niks veranderd en dat staat momenteel nog niet op de planning. Er wordt een klein aandeel aan gas gebruikt om in de winter het pand te verwarmen. Richard zou wellicht in de toekomst willen overstappen naar een hybride opstelling om zowel elektrisch als met gas te verwarmen maar daar moet hij zich nog verder in verdiepen.

Sinds kort gebruikt zijn bedrijf  elektrische auto’s voor de bedrijfsactiviteiten. De laadpaalaansluiting in het pand is reeds gerealiseerd op 14-11-2023. Op die manier kan de auto gemakkelijk opgeladen worden van de opgewekte zonnestroom. Op het parkeerterrein van het pand moet nog een laadpaalaansluiting  gerealiseerd worden.

Motivatie verduurzaming

De hoge energiekosten hebben ervoor gezorgd dat Richard over zonnepanelen begon na te denken. Daarnaast is de subsidie een aantrekkelijke regeling en heeft deze ook mede tot de beslissing geleid om de zonnepanelen te installeren. Al met al was het een financieel aantrekkelijke investering. Het totale energieverbruik van het pand, zo’n 100-120.000 kWh per jaar kan mooi worden gecompenseerd door de panelen.

Profijt van de maatregelen

‘’In principe krijgen we nu lagere rekeningen om te betalen over het hele jaar, dus dat is fijn. Vooral financieel gezien is het dus heel voordelig.’’ In 2019 werd er 116000 kWh aan stroom afgenomen van het net. In 2023 is dat nog 35600 kWh. En zoals eerder genoemd wordt er dus ook nog stroom terug geleverd.

Autobedrijf Stijl is daarnaast ‘’ERKEND duurzaam’’ gecertificeerd. Hiermee voldoet het bedrijf aan kwaliteit en duurzaamheidseisen in de mobiliteitsbranche en is het bedrijf toekomstgericht op die vlakken.

Tips voor andere ondernemers

  • ‘’Zolang er subsidie op die zonnepanelen zit is het voor meer ondernemers echt wel interessant. Het hangt er ook wel een klein beetje vanaf hoe de energietarieven zijn voor de ondernemer’’.
  • ‘’Daarnaast zou een hybride pomp een goede optie zijn om nog meer gas te besparen. En mits het pand ervoor geschikt is kan gebruik van aardwarmte ook interessant zijn. Dit is wel interessanter voor ondernemers met een hoog gasverbruik’’.