Green Deal Zorg


Zorginstellingen

Voor zorginstellingen zijn er veel kansen met betrekking tot duurzaamheid. Het zijn grootverbruikers van bijvoorbeeld energie, water en voedsel. Niet alleen een meerjarenplan kan bijdragen, ook acties op korte termijn kunnen verschil maken.

Het doel is om kennis, ervaringen en motivatie op gebied van duurzame bedrijfsvoering te delen en te ontsluiten. Successen op het gebied van energie- en kostenbesparende maatregelen of het opwekken van duurzame energie worden met elkaar besproken. We maken dat aantoonbaar met een keurmerk, bijvoorbeeld de Milieuthermometer Zorg.

Om de verduurzaming in de zorg te versnellen, tekenden al meer dan 130 partijen uit zorg, overheid en bedrijfsleven de Green Deal Zorg, waaronder Omgevingsdienst IJmond, Rode Kruis Ziekenhuis, Heliomare, Kennemerhart, Hartekamp Groep, ViVa! Zorggroep, De Zorgcirkel, Stichting Pro Senectute en Spaarne Gasthuis.

Doet u mee?

Zorginstellingen die de Green Deal Zorg nog niet hebben ondertekend, maar wel meer informatie willen, kunnen contact met ons opnemen.

Milieuthermometer Zorg

logo_goud

De zorginstellingen die de Green Deal hebben ondertekend gaan aan de slag met de Milieuthermometer. De Milieuthermometer is een interne routekaart voor een duurzame bedrijfsvoering. Een route die start bij het plaatsen van slimme meters en energiemonitoring om inzicht te krijgen in het verbruik. Via de maatregelmodule kan vervolgens gekozen worden uit ruim 100 maatregelen om energie te besparen. Belangrijk aan de Milieuthermometer is dat het ook de energiemaatregelen omvat van de erkende maatregelen uit het Activiteitenbesluit. Daarnaast komen thema’s zoals water, afval, medicijnen en voedselverspilling aan bod. Via de Milieuthermometer behalen instellingen de score brons, zilver of goud.

Successen en ervaringen delen

ondertekening_green_deal_zorg

Een aantal partijen heeft in oktober de Green Deal 2.0 ondertekend, waaronder OD IJmond. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk zorginstellingen binnen ons werkgebied en het werkgebied van collega's als RUD NHN de Green Deal te laten ondertekenen. Daarom organiseren wij komende tijd diverse bijeenkomsten waar zorginstellingen successen, kennis en ervaringen over de milieuthermometer met elkaar kunnen delen en zo de meerwaarde van energiebesparing en daarmee ook het ondertekenen van de Green Deal inzien.