Lees hier onze laatste nieuwsberichten
Zoeken in de index

Gemeenten subsidiëren aanvraagkosten Just Transition Fund IJmond (JTF)
JTF-IJmond vraagt IJmondgemeenten voor financiële steun aan bedrijven bij aanvraagprocedure voor een JTF-IJmond subsidie. Subsidie aanvragen kost tijd en kennis. Een subsidie kan dan een steun in de rug zijn.

Groen Thuis: tweede groep van start
Donderdagavond 13 april hebben we vanuit Groen Thuis de startbijeenkomst voor de tweede ronde gehad. Deze bijeenkomst was voor deelnemers die ingeloot waren voor deelname. De deelnemers komen uit de IJmondgemeenten. Deze bijeenkomst was goed bezocht met meer dan 40 deelnemers.

Het Just Transition Fund, een cadeau voor IJmond om samen uit te pakken!
Aan het woord: Jaap Bond en Hans Snijders, voorzitters van de deskundigencommissie van het Just Transition Fund IJmond. In dit fonds is voor de periode 2021-2027 € 58,5 mln beschikbaar voor subsidieaanvragen om de regio te verduurzamen en de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.
Energiescans Detailhandel en Horeca worden massaal aangevraagd!
Naast het verduurzamen van bedrijven op bedrijventerreinen kijken wij ook verder. Daarom zijn wij sinds 1 januari 2023 gestart met het uitvoeren van 100 energiescans bij detailhandel en horeca in de IJmond. Het doel is – net als bij bedrijven op bedrijventerreinen – het energieverbruik te verminderen dus het verlagen van de energierekening en de klimaatdoelen versnellen. En met succes! Inmiddels is het aantal energiescans opgehoogd en zijn de eerste resultaten bekend. Lees hier meer over de behaalde resultaten.

Wilt u ook geld ontvangen voor het invoeren van uw duurzame maatregelen?
De HIRB+ Duurzaamheidssubsidie van de provincie Noord-Holland biedt uitkomst. De subsidie is bedoeld voor u als ondernemer op bedrijventerreinen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, laadpalen, isolatiemaatregelen, ledverlichting en laag temperatuurverwarming. En wij helpen u bij de subsidieaanvraag!
Duurzaam ondernemerschap in de buurt: Cindy en Henry Hardebol over Natuurboerderij Hardebol in Landsmeer
In het vierde interview van deze reeks gaan we op bezoek bij Natuurboerderij Hardebol aan de Kanaaldijk in Landsmeer. Op de boerderij worden 150 runderen en 50 schapen gehouden voor het vlees maar voornamelijk voor het natuurbeheer in het Ilperveld. De schapen krijgen 1 keer per jaar lammetjes. De dieren begrazen het land en voorkomen daardoor dat er bosjes en boompjes gaan groeien. Hierdoor worden ook weidevogels aangetrokken en behouden. Cindy en Henry spreken van ‘’natuur-inclusief boeren’’.

Symphony Wave Power dient JTF-IJmond subsidieplan in samen met Harsveld Apparatenbouw
De Regionale Stuurgroep van het Just Transition Fund (JTF) IJmond bracht op donderdag 13 april een werkbezoek bij Harsveld Apparatenbouw in Velsen-Noord. Harsveld is de specialist in het adviseren, vervaardigen, monteren en installeren van procesinstallaties. Hier werkt men aan de Symphony Wave Power (SWP). Fred Gardner, directeur van Teamwork Technology en adviseur Bouke Veldman hebben voor dit project een kansrijke JTF* EU-subsidieaanvraag ingediend.

Just Zandhuis nieuwe directeur Omgevingsdienst IJmond
Met ingang van 2 juni 2023 is Just Zandhuis de nieuwe directeur van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond). Hij volgt hiermee Bert Pannekeet op die dan met pensioen gaat. Bert was sinds juni 2001 directeur bij ODIJmond.

Gemeenten maken zich sterk voor minder overlast luchtvaart
‘Schiphol is een belangrijke economische motor. De tijd dat Schiphol mag doen wat het wil en wij als regio IJmond/Alkmaar daarmee moeten dealen, is echter voorbij’, zegt Sebastian Dinjens. ‘Onze inwoners hebben recht op een gezonde leefomgeving.’

Duurzame samenwerking in Zaanstreek-Waterland: Tom Grootjen over energiecoöperatie SAENZ
Deze keer gaan we op bezoek bij energiecoöperatie SAENZ. SAENZ is actief in de Zaanstreek en komt voort uit de bedrijvenvereniging Noorderveld-Molletjesveer (BVNM) in Wormerveer.

Wordt milieutoezicht beter dankzij data-analyse?
Data-analyse is steeds meer ingeburgerd bij toezichthouders. Hoe zit dat bij omgevingsdiensten die verantwoordelijk zijn voor veel van ons milieutoezicht? Het magazine ToeZine nam een kijkje bij Omgevingsdienst IJmond. Daar zet onze collega | data-analist – en parttime boa – Manon Bosch zich in voor risicogestuurd toezicht.

Duurzaam ondernemerschap in Oostzaan: Marc Flens over Flens BV op de Ambacht
Deze keer gaan we in gesprek met duurzame ondernemer Marc Flens van Flens BV in Oostzaan. Marc heeft de leiding over het familiebedrijf dat dit jaar 85 jaar bestaat. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop en de financiën. Het bedrijf maakt halffabricaten en eindproducten voor de interieurbouw, projectinrichting en meubelindustrie. Zowel voor renovatie- als nieuwbouwprojecten, tot de complete inrichting van hotelkamers en kantoren.

ODIJmond blijft ook in 2023 scherp op ondermijning
Soms ziet u iets gebeuren wat een apart gevoel oproept. Bijvoorbeeld een onopvallende bestelauto die telkens op een vreemde tijd pakketten bezorgd. Of een ondernemer om de hoek met geblindeerde ramen waar eigenlijk nooit klanten komen. Er is kans dat u hier getuige bent van ondermijnende activiteiten. Dit betekent dat criminelen gebruikmaken van plekken en activiteiten in de ‘bovenwereld’. “De aanpak van ondermijning is als het maken van een legpuzzel. Een afzonderlijk stukje geeft een stukje beeld. Pas als je de stukjes bij elkaar legt, vormt het een volledig beeld,” stelt Nico Hulsman.

Duurzaam ondernemerschap in Landsmeer: Gerwin Roelofs over Adriaan Goede
De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraag je je af waar je moet beginnen en hoe je dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van anderen, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties.
Lees hier de inspirerende succesverhalen van ondernemers uit de gemeente Landsmeer die hun duurzame plannen hebben gerealiseerd. In dit derde interview in de reeks gaan we op bezoek bij Adriaan Goede.

Een 'leefbare' bodem is de ondergrond van een gezonde leefomgeving
Wonen, werken en recreëren. Iedereen maakt gebruik van de bodem. Gemeenten willen de kwaliteit van de bodem nu en in de toekomst goed beschermen. ‘Onze vergunningverlening, toezicht en handhaving op bodemactiviteiten is dan ook zeer belangrijk’, zeggen Hans Bakker, Sergio Veerman en Egon van Zon van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond). ‘Op deze manier houden wij grip op wat er in en met de bodem gebeurt en voorkomen wij risico’s van bodemverontreiniging.’