Duurzaam ondernemerschap in Wormerland: trainingscomplex AZ in Wijdewormer

Gepubliceerd op 7 augustus 2023

Deze keer gaan we het hebben over het verduurzamen van sportaccommodaties. Met als inspirerend voorbeeld het nieuwe trainingscomplex van AZ in Wijdewormer. Ook informeren we over verschillende subsidies en financiële regelingen om verduurzaming toegankelijker te maken.

EML controle bij AZ

In Wijdewormer is het trainingscomplex van de AZ-jeugdopleiding gevestigd. Het complex staat er sinds 2016 en voldoet dus aan relatief moderne standaarden. Energiebesparing leeft bij de club. Een voorbeeld hiervan is dat het licht pas aangaat als iemand de ruimte binnenkomt en het licht langzaam wordt gedimd als je stil blijft zitten. Daarnaast zijn het hele pand en de voetbalvelden voorzien van energiezuinige verlichting. Tijdens een eerdere controle is de EML doorgenomen. ‘’In de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. De EML bestaat uit 3 onderdelen: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Met de EML kan aan de energiebesparingsplicht worden voldaan.

De datalogger

Op jaarbasis wordt er 50.000 kubieke meter gas en 500.000 kilowattuur aan stroom verbruikt. Door het plaatsen van een datalogger wordt elk kwartier via sensoren bij de verwarmingsinstallaties gemeten wat de actuele temperatuur is. Uit deze metingen wordt vervolgens een rapport opgemaakt waaruit blijkt of de ketels het pand onnodig warm stoken. Verder werd tijdens de controle geadviseerd om energiebesparende software te plaatsen. Hiermee wordt geregistreerd of het energieverbruik hoger is dan wat er op basis van de buitentemperatuur en hoeveelheid aanwezige mensen verwacht mag worden. Deze software draagt bij aan lagere energiekosten en minder co2 uitstoot. Bovendien is deze tegenwoordig verplicht.

Warmtelekken beperken

Naar aanleiding van de controle is op plekken waar warmte ontsnapt geïsoleerd, zoals rondom de appendages, leidingen en bij de warmwater systemen. Door afdichting van deze warmtelekken is er minder energie nodig.

Zonnepanelen

Op het trainingscomplex liggen sinds 2016 in totaal 96 zonnepanelen, geïnstalleerd mede dankzij ‘’Sunprojects’’. De panelen zijn per stuk 125 Wp. In totaal is het opgesteld vermogen dus 12 kWp. Dit komt neer op 10.200 kWh per jaar (Uitgaande van het volgende rekenmodel: (Wp van het zonnepaneel) x (de instralingsfactor voor Nederland van gemiddeld 0,85) x (aantal zonnepanelen), is 125 * 0.85 * 96).

Wp staat voor 'Wattpiek', dit is het maximale elektrische vermogen dat een zonnepaneel kan leveren onder ideale omstandigheden. Dit betekent dat de ligging precies goed is en er veel constant zonlicht op het paneel schijnt.

Subsidies

Om sportaccommodaties te helpen en verder te stimuleren is er een aantal subsidies beschikbaar. Deze worden hieronder kort toegelicht. U kunt via de snelkoppeling doorklikken om hier meer over te lezen. Daarnaast zijn er initiatieven om sportclubs te ondersteunen zoals de Groene Club en Sport NL Groen en is er vanuit de gemeente Wormerland een lening beschikbaar.

Lening gemeente Wormerland verduurzamen sportaccommodaties

(Verordening Stimuleringslening Maatschappelijk Vastgoed Gemeente Wormerland)

‘’De lening is bestemd voor duurzaamheidsmaatregelen voor gebouw(en) of onroerend object dat benut wordt door verenigingen en stichtingen voor maatschappelijke activiteiten zonder winst-oogmerk op het gebied van educatie, sport, cultuur, godsdienst en/of levensbeschouwing en voorenergiecoöperaties in Wormerland’’.

Er is momenteel ruim 3 ton beschikbaar binnen deze lening. De lening kan worden gebruikt voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen. Onder duurzame maatregelen vallen ook energiebesparende maatregelen. Er kan voor minimaal 5000 en maximaal 75.000 euro aangevraagd worden.

De lening kan onder andere voor onderstaande maatregelen aangevraagd worden: dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, zonnepanelen, HR++ glas, zonneboiler, warmtepomp en led verlichting.

De Groene Club

Sportaccommodaties kunnen aanspraak maken op een energiescan via ‘De Groene Club ’, een initiatief van de KNVB. De scan wordt uitgevoerd door Klimaatroute. De Groene Club is een onafhankelijke club die verenigingen helpt en ontzorgt in het verduurzamingstraject.

Onafhankelijke adviestool Sport NL Groen via NOC*NSF

Deze tool kan worden gebruikt om de mogelijkheden tot verduurzaming concreet in kaart te brengen. Naast duurzaamheidsadvies kunnen sportclubs ook informatie ophalen over subsidies en andere financieringsmogelijkheden en bekijken met welke partijen ze de maatregelen willen realiseren.

BOSA

De BOSA subsidie kan worden aangevraagd wanneer een sportaccommodatie energiebesparende maatregelen wil treffen. BOSA staat voor stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties. De regeling kan worden gebruikt door amateursportorganisaties zonder winstoogmerk. Wanneer er in energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit en klimaatadaptatie wordt geïnvesteerd krijgt de organisatie 10 procent aanvullende subsidie.

SDE++

Deze subsidie is speciaal bestemd voor accommodaties met een grootverbruikersaansluiting die zelf energie willen opwekken. Per vermeden ton co2 emissie wordt er subsidie toegewezen. Het is een enorm populaire subsidie waarbij elk jaar grote subsidiebedragen beschikbaar worden gesteld.

EIA

Deze energie-investeringsaftrekkan worden gebruikt door verenigingen of stichtingen met een winstoogmerk die energiebesparende maatregelen willen treffen. Er kan 45,5 procent van de investeringskosten worden afgetrokken van de winst naast de gebruikelijke afschrijving van de investering. Zo profiteert een vereniging of stichting direct van de energiebesparing.

MIA en Vamil

Om van fiscaal voordeel te profiteren door te investeren in energiebesparende maatregelen kunnen ondernemers gebruik maken van de milieu investeringsaftrek en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Deze regelingen leveren u een liquiditeits- en rentevoordeel op. De MIA en Vamil zijn voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Ook stichtingen en verenigingen die belastingplichtig zijn voor vennootschapsbelasting kunnen van deze regelingen gebruik maken.

ISDE-subsidie

Jaarlijks wordt er een nieuw budget beschikbaar gesteld voor de ISDE-subsidie voor particulieren en zakelijke gebruikers. In 2023 is het zakelijke aandeel 30 miljoen. Hiervan kunnen tot eind 2023 kleine windturbines en zonnepanelen gesubsidieerd worden.

Verduurzaming sportaccommodaties Noord-Holland

Deze subsidie is bedoeld voor verenigingen en stichtingen om voorzieningen te realiseren die leiden tot een lagere milieubelasting. Onder deze voorzieningen vallen LED verlichting, isolatie, warmtepompen, zonnecollectoren, warmte-/koudeterugwinning ect. In 2023 was € 2.000.000,- beschikbaar. Door vele subsidieaanvragen is dit bedrag voor dit jaar waarschijnlijk op maar er is kans dat deze subsidieregeling komend jaar weer wordt opengesteld.

Stapelen van subsidies

In de voorwaarden van de subsidies staat aangegeven of deze gecombineerd kunnen worden met andere subsidies. In principe is het zo dat nationale en lokale subsidies altijd gestapeld mogen worden. Indien de subsidies beide van hetzelfde niveau zijn, is het belangrijk om de mogelijkheid tot stapelen te checken in de voorwaarden.


Inspiratie en succesverhalen duurzaamheid

De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraag je je af waar je moet beginnen en hoe je dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van anderen, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties.

Lees hier de inspirerende succesverhalen van ondernemers en inwoners van Wormerland en Oostzaan die hun duurzame plannen hebben gerealiseerd en lees praktische tips om uw woning te verduurzamen en wat u zelf kunt doen om uw tuin aan te passen aan het veranderende klimaat (klimaatadaptatie).

Dit interview is onderdeel van de reeks “duurzaam ondernemerschap in de buurt” en is een initiatief van gemeente Wormerland en gemeente Oostzaan vanuit het programma duurzaamheid.