GreenBiz IJmond ontvangt subsidie voor verkenning slimme oplossingen voor netcongestie op Bedrijventerrein De Houtwegen

Gepubliceerd op 19 december 2023

Goed nieuws voor ondernemers in de IJmond! GreenBiz IJmond heeft groen licht gekregen voor een ambitieus duurzaamheidsproject op bedrijventerrein De Houtwegen. De OTW subsidie van provincie Noord-Holland, aangevraagd door GreenBiz IJmond, is officieel toegekend waardoor het project nu van start kan gaan.

Een duurzame toekomst voor De Houtwegen

De Houtwegen huisvest 180 bedrijven en biedt werk aan ongeveer 675 fulltime werknemers, met een gezamenlijk elektriciteitsverbruik van 3 GWh per jaar. Opvallend is dat 25% van de bedrijven al een energiescan bij GreenBiz heeft ondergaan, waarbij individueel verbruik en geplande verduurzamingsmaatregelen zijn vastgelegd. Inspanningen voor verduurzaming zijn al gaande, met bedrijven die isoleren en zonnepanelen installeren.

Haalbaarheidsstudie naar duurzame netoplossingen

Met oog op verdere verduurzaming tot 2040, ondervindt De Houtwegen echter nu al structurele netcongestie voor elektriciteitsafname. De OTW-subsidie stelt GreenBiz IJmond in staat een haalbaarheidsstudie uit te voeren om slimme oplossingen te vinden en de impact van toekomstige netcongestie te verkleinen.

De studie omvat analyses op basis van 45 energiescans en ontwikkelplannen van ondernemers. Speciale aandacht gaat uit naar mogelijkheden van een lokaal warmtenet, waardoor Floricultura en HVC hun warmtebronnen kunnen koppelen aan de warmtevraag van bedrijven.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Eenzelfde soort onderzoek werd eerder al uitgevoerd op bedrijventerrein Uitgeest-Noord. Een van de oplossingen die daaruit kwam was het ontwikkelen van een energie-hub in combinatie met een groepscontract bij Liander en een opslagsysteem.  Deze oplossing wordt nu in de vorm van een subsidieproject aangevraagd in een samenwerkingsverband van GreenBiz IJmond, Bennex en het Nova College.

Ondernemers gevestigd op de Houtwegen die graag meer willen weten of actief willen bijdragen aan het onderzoek kunnen contact opnemen met Anne Twilt via Atwilt@odijmond.nl