Blog: Henriette krijgt bezoek van de adviseurs

In het pilotproject Groen Thuis gaan twintig inwoners van de IJmond in 2022 aardgasvrij wonen en leven. Deze twintig huishoudens krijgen ondersteuning en advies van bouwkundig adviseurs van Duurzaam Bouwloket en de Huizendokter. Groen Thuis is de laatste stap in het aardgasvrij maken van de woning. Het komende jaar volgen we de deelnemers. In deze blog vertelt Henriette hoe zij het huisbezoek van de bouwkundig adviseurs heeft ervaren.

Na de startbijeenkomst, die wegens corona helaas online plaatsvond, gaan we echt van start. In deze blog wil ik jullie informeren over het nut van een professionele scan/inspectie van de woning. Het doel van deze inspectie is vast te stellen of de woning voldoende is geïsoleerd en of daarnaast ook de ventilatie in orde is. De ultieme vraag van de inspectie is ‘wat is er voor jouw woning nodig om afscheid te nemen van aardgas’. Plus een indicatie van de financiële consequenties.

Ik keek uit naar deze inspectie

Ik ging ervan uit na deze informatie een stappenplan te kunnen maken en hiermee goed beslagen ten ijs de volgende bijeenkomst van de projectgroep in te kunnen gaan.

Half februari kwamen twee deskundigen, gewapend met apparatuur, informatie en vooral een grote dosis kennis en ervaring.

  • De luchtvochtigheid van de woning werd gemeten: Check oke.
  • De CO2 van de woning werd gemeten: Check oke.
  • De meterkast werd bekeken: Check oke.

Klaar voor de toekomst. In de meterkast was al drie fasen aangelegd om op inductie te kunnen koken. Om van de met de zonnepanelen opgewekte elektriciteit te kunnen profiteren was ook al een slimme meter geïnstalleerd. Immers, zonder slimme meter kan vaak de opgewekte stroom niet teruggeven worden aan het net.

Met de infraroodcamera zijn we door de woning gelopen

Voor mij was het een nieuwe ervaring om door mijn woning te lopen waarbij er uitsluitend interesse was in hoe goed de woning de warmte binnen kan houden en de kou buiten kan laten.

Niet één ruimte werd overgeslagen. Al ras bleek dat de randen van de nieuwe dakramen niet goed afgedicht waren. De randen sloegen hardblauw uit op de infraroodcamera (het was de dag na de grote storm dus voldoende wind om de kieren te voeden). Nu was duidelijk waarom ik zoveel kou in deze kamers voelde. Het mooie was dat ik dit euvel zelf kon verhelpen met een kitspuit. Ik doe regelmatig kleine klusjes in huis, dat komt hier goed van pas. Ik kan jullie vertellen dat ik het verschil/voordeel bijna gelijk merkte! Weer wat geleerd. Let wel op dat de kit alles afdicht, daar gaat het nog wel eens mis.

En de rest van het huis

Het ventilatiesysteem was ook al oke. De cv-ketel loopt op zijn laatste benen. Dit wist ik wel maar was ik niet mee bezig. Ik wilde tenslotte graag overstappen op een warmtepomp. Op de eerste en tweede verdieping zijn bij mij de radiatoren dicht, tenzij het hard vriest. Ik gebruik daar een elektrisch kacheltje als ik het koud heb, want elektrische warmte kost mij niks dankzij de zonnepanelen.

Dan de voordeur. “Heb ik de voordeur goed geïsoleerd?”, vroeg ik de experts. In de woonkamer voelde ik tocht langs de vloer gaan en daarom heb ik nieuw isolatietape aangebracht.  Grote hilariteit bij de twee mannen: het tape zat goed bevestigd, de deur niet meer. De oude houten voordeur rammelde in de sponningen en naast de brievenbus was een open verbinding met buiten. Een en al blauw liet de camera zien. Dit was werkelijk een eye opener voor mij. Ik had er nooit bij stilgestaan dat een voordeur in zijn geheel vervangen kon worden om meer warmte binnen te houden.

We keken onder het huis via een luik. “Is het droog onder het huis?”, wordt mij gevraagd. Zeker wel, deze huizen zijn gebouwd op bollenvelden, zandgrond. Onder het luik bleek bijna alles droog te zijn, behalve een druppelende slang. We hebben de kraan afgesloten om verdere verspilling te voorkomen. Dit probleem los ik later wel op.

De einduitkomst

  • Het advies is volledig overstappen op een warmtepomp. Voor een hybridepomp verbruik ik te weinig gas.
  • Ook vloerverwarming wordt geadviseerd, maar ik ben hier (nog) niet voor te porren. Het vraagt een forse investering, ook in tijd en ongemak. De woonkamer en keuken moeten leeg, nieuwe vloerbedekking. Ik ben van mening dat iedere mogelijke investering goed beoordeeld mag worden op prijs, ongemak, onzekerheid en ook zeker op hoe lang zal het duren voor de investering terug verdiendDe optie vloerverwarming is voor mij op dit moment niet rendabel, vind ik.
  • Daarnaast kan de vloer van onderaf aangespoten worden voor extra isolatie.
  • Ik zou de ramen kunnen vervangen door HR++ of nog beter HR +++. Bij de laatste optie is de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen noodzakelijk. Omdat het houtwerk zowel buiten als binnen pas een half jaar geleden is geverfd en opgeknapt kan ik overwegen dit uit te stellen tot het houtwerk aan een nieuwe opknapbeurt toe is.
  • Waar ik op korte termijn meer oren naar heb, is het advies de voordeur te vervangen door kunststof met HR+++ glas. Geen brievenbus, deze los op de gevel. Dit gaat zoveel kou schelen, is de verwachting. Dit zal dan ook prioriteit hebben voor mij.
  • De quooker blijven gebruiken voor warm water in de keuken is een verstandige keuze, net als kort douchen.

Deze uitkomst had ik niet verwacht en mocht ik op mij in laten werken. Een schriftelijke rapportage waarin een en ander toegelicht werd, kon ik op korte termijn tegemoetzien. Het advies was te beginnen met offertes aan te vragen.

Toen ik het gesprek liet bezinken merkte ik dat ik niet goed wist hoe verder te gaan, zoals:

  • Hoe kom ik aan betrouwbare bedrijven om een offerte aan te vragen?
  • Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een warmtepomp. Zijn er verschillende types of is er een standaard?
  • Heb ik een opslag voor opgewekte en niet gelijk gebruikte stroom nodig? Een grote batterij of zo.

Ik besloot te wachten op het rapport voor ik vervolgstappen zette. Ik voelde mij te onzeker om nu stappen te ondernemen. Het voordeel van deelname aan het pilotproject Groen Thuis is dat ik niet de enige ben met deze vragen. We gaan samen op zoek naar antwoorden.

Henriette schrijft over haar ervaring in deze blog. Wilt u Henriette blijven volgen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief via www.odijmond.nl/nieuwsbriefgroenthuis. Lees verhalen van andere deelnemers via www.odijmond.nl/groenthuis.