Interfish

Duurzaamheid staat bij Interfish hoog in het vaandel. In augustus van dit jaar werden 700 zonnepanelen op het bedrijfsdak in gebruik genomen. Daarmee werd in een klap voor de buitenwereld zichtbaar welke koers de visverwerker uit IJmuiden vaart. Interfish zet in op de toekomst. Directeur Henk van der Deijl: "Het belangrijkste motief is dat we, als familiebedrijf, werken vanuit een lange termijnvisie. Daarbij past duurzaamheid, maar dat moet nog wel in de praktijk worden gebracht. Nu investeren, betekent oogsten in de toekomst."

Jullie visitekaartje zijn de 700 zonnepanelen bovenop jullie bedrijfspand. Hoe is dit tot stand gekomen?

Henk van der Deijl: "Drie jaar geleden ben ik mij meer gaan verdiepen in zonnepanelen, maar toen was de opbrengst niet genoeg om hiermee verder te gaan. Eerder dit jaar heb ik weer contact gelegd met verschillende zonnepanelenaanbieders. Ook kreeg ik te maken met de zogeheten ‘cowboys' die gelijk 1500 panelen op mijn dak willen leggen, waarbij ik me afvroeg of mijn dak dat überhaupt wel zou houden. Mijn broer heeft zich toen flink verdiept in zonnepanelen en heeft alles tot op de bodem uitgezocht. Daarbij heeft hij gekeken naar welke partij de meeste ervaring heeft en wie de grootste projecten hebben gedaan.

De investering betrof 700 zonnepanelen voor €190.000,- met een terugverdientijd van 9 à 11 jaar. Het bedrijf dat de zonnepanelen heeft geïnstalleerd hebben wij gekozen omdat zij met de scherpste prijs kwamen en omdat zij al meer dan 15 jaar ervaring hebben op het gebied van zonnepanelen én omdat het ook een familiebedrijf betrof. Uiteindelijk hebben we gebruik kunnen maken van de SDE-regeling. Hoewel de subsidie niet doorslaggevend is geweest, is het wel natuurlijk wel mooi meegenomen."

Voor welke maatregelen heeft Interfish gekozen?

Aan de plaatsing van de zonnepanelen gingen al meerdere duurzame maatregelen vooraf. Interfish is constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden. "Bij de vervanging van alle apparatuur toetsen wij eerst het energieverbruik en zoeken dan naar duurzame oplossingen. Meten is weten. Dat leidde in het verleden tot de toepassing van verwarming m.b.v. warmtewisselaars, aanwezigheidsdetectie in de kantoren, douche en kleedruimten, sluizen met geïsoleerde overheaddeuren in de fabriekshal, afsluitdeuren en flappen in de koel- en vriesruimten en dakisolatie en energiezuinige verlichting (LED). Ook afvalscheiding krijgt bij ons alle aandacht. We scheiden visafval, plastic en karton. Vorig jaar nog is de hele vloer en wanden in de hal voorzien van een nieuwe (gladde) epoxy-laag. Verder is er een nieuwe, milieuvriendelijker ijsinstallatie gekomen. De nieuwe installatie (capaciteit 4000 kilo per etmaal) werkt niet meer op freon maar op ammoniak. Freon wordt beschouwd als één van de belangrijkste broeikasgassen en wordt in de toekomst verboden. Met deze maatregel lopen wij voor op aankomende regelgeving."

Hoe vertaalt duurzaamheid zich in de bedrijfsvoering van Interfish?

"Om de kwaliteit van onze producten te waarborgen werken we volgens HACCP-richtlijnen. We zijn in het bezit van een IFS-certificering en zijn sinds 2010 MSC gecertificeerd. Het streven is om in de toekomst meer MSC-producten aan het assortiment toe te voegen. Ook werken we om het NL Greenlabel binnen te halen voor Duurzame energie. Daarmee toont een bedrijf aan dat de CO2-uitstoot minder is en dat je daar 20% op bespaart. Het rendement van de zonnepanelen volstaat hier al in. Je kunt dus stellen dat wij constant op zoek zijn naar verbeteringen in ons bedrijfsproces."

Wat vinden uw medewerkers van het investeren in duurzaamheid?

"Ook bij de medewerkers is de bewustwording veranderd. Dat moet ook, wil je duurzaamheid door je gehele bedrijfsvoering heen borgen. Men wordt steeds meer bewust van het eigen energieverbruik en scheidt het afval. Het display in de hal met de opbrengst van de 700 zonnepanelen gaat hier verder aan bijdragen. Persoonlijk vind ik het fijn om op het scherm in de hal te zien wat we met de zonnepanelen aan energie winnen. Ik zou wel de hele dag naar dat display kunnen staren."

Hoe geeft Interfish uitvoering aan haar voorbeeldfunctie?

"We geven hier nog te weinig uitvoering aan. Voor de ingebruikname van de 700 zonnepanelen hebben we alle visverwerkers uit onze omgeving uitgenodigd. We willen ze laten zien wat mogelijk is. Er is in dit gebied een grote potentie vanwege de grote bedrijfsdaken. Als wij hen kunnen inspireren en informeren, dan is dat winst."

Welke toekomstplannen heeft u om te investeren in duurzaamheid?

"Ik wil weten wat ik nog kan besparen op verlichting. Verder hebben wij een laadpunt voor elektrische auto's aangeschaft en laten plaatsen en binnenkort nemen we Eerste Mitsubishi Outlander Plug-in Hybride bedrijfsauto in gebruik. Kortom, er liggen nog een veel kansen waar we zeker oog voor zullen hebben."

Tot slot, wat zou u uw collega-ondernemers willen aanbevelen die nog niet in duurzaamheid hebben geïnvesteerd?

"Kijk bij de vervanging van apparatuur altijd naar de duurzame oplossing. Maar verdiep je wel in de materie en kijk of er subsidies beschikbaar zijn. Voor de aanschaf van zonnepanelen zou ik bijvoorbeeld aanbevelen om veel op vergelijkingssites te kijken. Maar zet in op duurzaam ondernemen. Daarmee zet je in op de toekomst en daarmee de volgende generaties", aldus Henk van der Deijl.

In 1976 is het familiebedrijf Interfish opgericht. Dit visverwerkend bedrijf is sinds 1977 gehuisvest in het eigen pand aan de Texelstraat 43 te IJmuiden. Interfish wil zich onderscheiden door zich in te zetten op samenwerking met haar klanten. Dit onder het motto: samen sta je sterk. Ook werkt Interfish constant aan innovatie en samenwerking met andere visverwerkende bedrijven. Dankzij goede kwaliteit, scherpe prijzen en betrouwbaarheid heeft Interfish een gevestigde naam in binnen- en buitenland.