Terugblik IJmond Duurzaam Award 2014

Ursa Paint/Rigo is winnaar geworden van de IJmond Duurzaam Award 2014. Namens het winnende bedrijf nam directeur Machiel van Westerhoven dinsdag 18 november de prijs in ontvangst tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt. "De winnaar weet van grondstof tot en met het resultaat bij de klant een duurzame stempel te drukken", luidt het juryrapport.

De IJmond Duurzaam Award 2014 is een toonaangevende onderscheiding, die jaarlijks wordt uitgereikt door Omgevingsdienst IJmond. Bedrijven, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat en die daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van het milieu, komen in aanmerking voor deze jaarlijkse onderscheiding.

Voor de IJmond Duurzaam Award 2014 waren drie bedrijven genomineerd. Naast Ursa Paint/Rigo uit Velsen waren ook Melkveebedrijf Apeldoorn uit Uitgeest en IJmond Klimaatservice uit Velsen genomineerd. De deskundige jury bestond uit Cees Duivenvoorde, directeur DSE Automatisering en winnaar van de IJmond Duurzaam Award 2013, Tim de Rudder, voorzitter dagelijks bestuur Omgevingsdienst IJmond en Bert Pannekeet, directeur Omgevingsdienst IJmond.

Economisch voordeel

De genomineerde bedrijven hebben ook dit jaar weer laten zien dat met een duurzame bedrijfsvoering veel kan worden bereikt. "Alle drie de genomineerden zetten het milieu voorop", aldus de jury. "Deze bedrijven hebben door ervaring het vertrouwen dat deze manier van ondernemen hun product en dienst niet alleen versterkt, maar op termijn ook economisch voordeel oplevert. Want uiteindelijk is investeren in duurzaamheid ook verdienen. Voor het eigen bedrijf, maar even belangrijk, ook voor het milieu."

Met name bij Ursa Paint/Rigo is duurzaam ondernemen verankerd door het gehele productieproces. De inzet om de milieu-impact van de grondstoffen te minimaliseren en de voorsprong die dit bedrijf binnen de eigen branche daarmee heeft, gaven voor de jury van de IJmond Duurzaam Award uiteindelijk de doorslag. "De winnaar weet vanaf grondstof tot en met het resultaat bij de klant een duurzame stempel te drukken. Zoals ze zelf zeggen: Daden krijgen kracht", stelt de jury.

Geen onmogelijke ambitie

Melkveebedrijf Apeldoorn werd in het juryrapport geroemd voor de wijze waarop het bedrijf aan ondernemend IJmond laat zien dat duurzaam ondernemen voor iedereen bereikbaar is. Apeldoorn maakt daarbij gebruik van veelal bestaande, betrouwbare technieken en kansen die zijn omgeving hem biedt.

IJmond Klimaatservice, de derde genomineerde, viel op door de aansprekende maatregelen binnen en buiten het eigen kantoorpand. "Zij laten vanuit een technisch en duurzaam hart zien dat energieneutraal geen onmogelijke ambitie is. Het is zelfs mogelijk met verbetering van het comfort", aldus het juryrapport.

IJmond onderneemt

Tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt werden ook de IJmond Werkt! Award en de IJmond Onderneemt Award uitgereikt.

Bekijk ook de bedrijfspresentaties van de drie genomineerden en de reportage van 251tv en lees de inspirerende verhalen van alle drie de genomineerden!


Fotoreportage

Genomineerden IJmond Duurzaam Award 2014

Melkveehouderij Apeldoorn

"Slim (her)gebruik voor een betere omgeving"

IJmond Klimaatservice

"Een kantoorpand en werkplaats als visitekaartje"

RIGO Verffabriek

"Actief uitdragen leidt tot nieuwe kansen"

Reportage 251TV - IJmond Onderneemt