BTAC Solutions

We spreken elkaar door de telefoon voor we elkaar ontmoeten. Zelfs telefonisch is duidelijk dat we te maken hebben met een ondernemer die vanuit zijn tenen gemotiveerd is om ‘goed te doen’. Want zowel op sociaal* als op duurzaam vlak is Willem Jonkman een échte voorloper. Zijn motto: “Denk niet alleen aan je verdienmodel, denk aan de volgende generaties.”

BTAC Solutions is een elektronica-productiebedrijf met 28 medewerkers, dat onder meer ledverlichting, prints voor beveiligingscamera’s en ontruimingssystemen voor bedrijven maakt. Willem Jonkman zelf zit sinds 1983 in de elektronica en richtte zeven jaar geleden BTAC op.

Duurzaam aan het werk

Willem Jonkman is al jaren bezig met verduurzaming, nog voordat anderen dat ook deden. Want al sinds 2013 is hij aardgasvrij. Hij bouwde zijn eigen warmtepomp, met zelf aangelegde vloerverwarming. Die warmtepomp draait nog, samen met de warmte van de machines uit het productieproces houdt het pand aangenaam. Ook zijn productieproces houdt hij het liefst zo energiezuinig mogelijk. “We zetten de machines voor het productieproces alleen aan wanneer we werkelijk produceren. Er hangt een monitor waarop staat hoeveel energie we verbruiken. De jongens op de vloer bekijken die regelmatig en zorgen dat we onze energie zo efficiënt mogelijk gebruiken.”

Afval

Met het maken van printplaten ontstaat veel afval. Hoogwaardig afval, dus zonde en slecht voor het milieu om dat zo maar de deur uit te doen. BTAC zamelt de hoogwaardige elektronica apart in, zoals randen en stukken uit de platen. Dit wordt opgehaald door een Nederlands bedrijf en verwerkt in België, waarna het ook weer geld oplevert. Zo maak je van jouw afval een grondstof voor een andere ondernemer. Ook het karton, plastic en huishoudelijk afval wordt apart ingezameld.

Zegt het voort

In de IJmond werkt GreenBiz IJmond al jaren aan verduurzaming van bedrijven en bedrijventerreinen. Willem Jonkman is kernlid in de gemeente Velsen, actief kernlid. Hij gaat mee op bedrijfsgesprek bij ondernemers die interesse hebben in verduurzamen. Dit doet hij om collega’s te informeren en te inspireren. Doordat hij al jaren op de weg van verduurzaming bezig is, is zijn ervaring onbetaalbaar. Ook staat hij klaar wanneer collega’s bij hem willen komen kijken. Zijn pand is volledig ingericht op de maatregelen rondom Covid-19 en, zolang de regels het toestaan, veilig te bezoeken.

Willem Jonkman wil vooral anderen vertellen over zijn ervaringen. “Om kans op vergissing te voorkomen. Ik denk bijvoorbeeld dat in de markt installaties soms te positief worden neergezet. Daar raken ondernemers teleurgesteld van, omdat niet de besparing behaald wordt die beloofd werd.”

Hij raadt andere ondernemers aan eerst bij collega’s te gaan kijken en met de simpele dingen te beginnen. Want dat brengt succes: leren van anderen en de makkelijke stap zetten. Zo raken niet alleen collega-ondernemen geïnspireerd, ook hebben meerdere werknemers thuis inmiddels vloerverwarming en een warmtepomp.

Toekomstplannen

Op de planning staat het aanbrengen van 220 zonnepanelen op het dak, nadat het dak vervangen en geïsoleerd is. En het liefst plaatst Willem een kleine windmolen op zijn terrein. “Door zon en wind te combineren - waaien doet het vrijwel altijd in de IJmond - verwacht ik het meeste rendement te behalen.”

door BTAC Solutions getroffen maatregelen

  • zelf warmtepomp gebouwd, al zeven jaar aardgasvrij
  • zelf ledverlichting gemaakt
  • bedrijfsafval inzamelen: hoogwaardige elektronica, plastic, karton, huishoudelijk afval
  • energiescan gedaan
  • kernlid van GreenBiz IJmond
  • doet mee aan GreenBiz Green Deal
  • is lid van GreenBiz Energy
  • kringloop in machines door eigen stikstof te maken en warmte weer te gebruiken in pand
  • nieuwe dak wordt geïsoleerd
  • plan voor 220 zonnepanelen

* Willem Jonkman heeft enkele jaren terug zelfstandig een fulltime begeleider aangenomen voor zijn personeel. Veel jongens op de vloer hebben een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt op het moment dat ze bij BTAC Solutions binnenkomen. Willem en zijn vrouw Merel nemen de jongens aan en begeleiden sommigen weer terug naar de reguliere arbeidsmarkt. In ieder geval doen alle jongens, ja voornamelijk jongens, weer mee in hun gezin en in de maatschappij.


Bekijk hier de bedrijfsfilm van BTAC Solutions

Bekijk hier de reportage van IJmond Nieuws