Bakker Buitenleven: wereldverbeteraars in de tuin

Start een gesprek over duurzaamheid met Ramon Bakker van tuinspecialist Bakker Buitenleven en je bent zo een paar uur verder. Want bij Ramon is verduurzaming zowel binnen als buiten zijn bedrijf erg belangrijk. “We willen zorgen voor wereldverbeteraars in de tuin. Als je eenmaal bekend bent met het effect van een duurzame omgeving, dan wil je daar wat mee doen.”

Duurzame maatregelen

Met 50 zonnepanelen, meerdere groene daken en elektrische heftrucks is Bakker Buitenleven al een duurzaam bedrijf. Ook kunnen klanten hun verpakkingsmaterialen terug brengen naar Bakker Buitenleven. “Wij zorgen dat alle folie, pallets en andere afvalstromen apart worden opgehaald door de afvalverwerker.” Maar Ramon gaat verder. “We proberen onze klanten op twee manieren duurzame keuzes te laten maken. Door ons eigen keurmerk te introduceren en door ze de hulp van een tuinontwerpster aan te bieden.”

Bewust Buitenleven-keurmerk

“We hebben ons eigen keurmerk ontwikkeld: Bewust Buitenleven. Daarmee begeleiden wij onze klanten in een duurzame keuze. Het keurmerk werkt met één tot vijf sterren. Door het label weten klanten of de materialen duurzaam zijn gemaakt, of ze van ver moesten komen. Ook telt mee of de producten goed hergebruikt of gerecycled kunnen worden en of de fabriek duurzame energie gebruikt.” In 2022 krijgen alle producten bij Bakker Buitenleven een keurmerk. “En zo faseren we de niet-duurzame producten uit. Als leveranciers niet verduurzamen, laten we ze uiteindelijk uit onze schappen. We bieden nu voor bijna alles een duurzaam alternatief.” Ramon is op een missie. “Wij voeren natuurlijk een bedrijf, maar ik wil het zo duurzaam mogelijk doen. Sommige producten passen op een gegeven moment gewoon niet meer bij onze bedrijfsvoering: chemische alg- en mosverwijderaars vervangen we door biologische middelen met enzymen. Dat werkt ook nog eens beter.”

Duurzame tuin ontwerpen

Bij Bakker Buitenleven kan de klant nu ook de tuin laten ontwerpen. “Door onze ontwerpster aan de klant voor te stellen, komen we echt in iemands tuin. We mogen dan invloed uitoefenen op het ontwerp de inrichting. Dat maken we zo groen als de klant aandurft. Daar helpen onze plantenpakketten ook bij.” In de showtuinen in Heemskerk komt ook veel groen terug. Bomen, struiken, kruiden en plantjes. "Hier willen we de klanten mee inspireren. Ze kunnen ideeën opdoen voor hun eigen, liefst zo groen mogelijke, tuin.”

Hoe groener, hoe beter

Zoals gezegd gaat Bakker Buitenleven voor wereldverbeteraars in de tuin. “Dit jaar komen we met inheemse plantpakketten. Klanten willen vaak groen in de tuin, maar gemak in onderhoud is ook belangrijk. Onze pakketten bevatten planten die het in deze omgeving en ons klimaat goed gaan doen, die zorgen voor biodiversiteit en ze zijn bijvriendelijk.” Maar groen is niet alleen voor op de grond. In 2019 startte hij de Dakvergroeners, een bedrijf met materialen voor groene daken. Omdat het hem aansprak. “Inmiddels krijgen steeds meer mensen gevoel voor groen en biodiversiteit. Dus ook de Dakvergroeners krijgt het steeds drukker.”

Ambassadeur GreenBiz IJmond

Ramon is al jaren ambassadeur van GreenBiz IJmond, een organisatie voor en door ondernemers die helpt bij verduurzamen van bedrijven- en terreinen in de IJmond. Daar denkt hij mee met de plannen, komt hij met ideeën en stelt hij tijd en ruimte beschikbaar voor bijeenkomsten met andere ambassadeurs. Zo draagt hij bij aan het delen van kennis en het verspreiden van de duurzame gedachten. Door met zijn eigen keurmerk leveranciers te confronteren met hun duurzaamheid en door anderen aan te spreken, beweegt hij ook zijn omgeving om echt aan de slag te gaan. “We droegen een aantal jaar een nationaal keurmerk, maar daar gebeurde eigenlijk weinig. Ik heb gezegd dat ik terugkom wanneer zij écht aan de slag willen.”

Omgeving meenemen in groene gedachte

Voor Bakker Buitenleven zijn ook hoveniers een belangrijke doelgroep als het gaat om het verspreiden van de duurzame gedachte. “Eens in de zoveel tijd hebben we een middag voor hoveniers. Jaren terugging het vooral om de kleuren van de tegels. Nu pakken we dat anders aan. De eerstvolgende middag ligt de focus op goede afwatering in de tuin, het alternatief voor voegsel met epoxy (plastic) en groene daken.”

Duurzame keuze

De duurzaamheid spat van Bakker Buitenleven af. Maar alleen zélf duurzaam werken is dus niet genoeg voor Ramon Bakker. “Ik wil een bewuste keuze bij de consument neerleggen: het kan duurzaam. Door het keurmerk, door het ontwerp en door ons advies in de inspirerende showtuinen in Heemskerk kunnen we onze groene gedachte delen. Iedereen die op een eigen manier groenere keuzes maakt voor de tuin is al een wereldverbeteraar!”