Afval(scheiden)
Iedereen heeft met afval te maken. Zowel thuis, als bedrijfsmatig produceren we afval. Om de kwaliteit van het milieu zo goed mogelijk te bewaken is het belangrijk enerzijds afval tegen te gaan en anderzijds afval te scheiden.
Bedrijven
Bedrijven zijn verplicht bedrijfsafval zoveel mogelijk te voorkomen, gescheiden in te zamelen en af te geven aan een afvalinzamelingsbedrijf. Wij besteden hier, tijdens onze bedrijfscontroles, ook aandacht aan. Wij kijken ook samen met u of er binnen uw bedrijf mogelijkheden zijn om het ontstaan van afval te verminderen of te voorkomen (preventie) en of u uw bedrijfsafval voldoende gescheiden aanbiedt. Afvalstoffen die vrijkomen via de lucht of het water, zogenaamde emissies, dient u ook zoveel mogelijk te voorkomen. In de omgevingsvergunning die op uw bedrijf van toepassing is, kunnen regels worden opgenomen die u verplichten om doelmatig om te gaan met uw afvalstoffen.
Particulieren
Particulieren bieden hun afval veelal aan via ondergrondse containers of de eigen rolcontainers. Ook zij moeten afval zoveel mogelijk scheiden. Denk hierbij aan papier, karton, glas, plastic en textiel. Grof huisvuil, bouwafval en Klein Chemisch Afval kunnen worden afgegeven bij een afvalbrengstation. Hier kan men ook terecht met oude meubels en huishoudelijke apparatuur. Als apparaten nog werken, of meubels zijn nog bruikbaar, dan kunt u deze natuurlijk ook aanbieden bij de plaatselijke kringloopwinkel.
Heeft u vragen, meldingen of klachten die betrekking hebben op huishoudelijk afval, dan kunt u contact opnemen met uw eigen gemeente of de betreffende afvalinzamelaar.
Heeft u nog bedenkingen met betrekking tot afval scheiden? Lees dan eerst deze 'Talking Rubbish' folder (pdf, 2.6 MB) van VANG.
Veelgestelde vragen afval(scheiding)
Bedrijven kunnen worden verplicht zoveel mogelijk te doen om afval te voorkomen. Niet alleen om het milieu te sparen, maar ook omdat de kosten voor afvalverwerking behoorlijk hoog kunnen zijn. Minder afval betekent minder milieubelasting en lagere kosten voor afvalverwerking voor uw bedrijf. Hierdoor is het al snel financieel aantrekkelijk om ook daadwerkelijk het ontstaan van afval te voorkomen of te beperken.
Mogelijkheden om het ontstaan van afval te voorkomen
Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid bedrijfsafval te voorkomen of te beperken. Mogelijkheden daartoe zijn:
- het gebruik van andere grond- en/of hulpstoffen
- het toepassen van een andere technologie
- good housekeeping
- intern hergebruik van afval en emissies
- productwijziging
Onderzoek naar mogelijkheden van afvalpreventie
Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om het ontstaan van afval binnen uw bedrijf te verminderen, kunt u een zogenaamd 'preventieonderzoek' uitvoeren. Tijdens zo een onderzoek worden de processen en activiteiten van uw bedrijf doorgelicht en wordt een preventieplan opgesteld. In het preventieplan zijn de te nemen maatregelen op hun haalbaarheid onderzocht. Voor de uitvoering van een preventieonderzoek kunt u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.
Meer informatie
Namen van onderzoeksbureaus kunt u bij ons of bij uw brancheorganisatie opvragen. Meer informatie op het gebied van afvalpreventie kunt u vinden op de website van Rijkswaterstaat of op de pagina van Milieu Centraal.
'Een ieder dient voldoende zorg voor het milieu in acht te nemen'. Op het gebied van afval betekent dit dat u afval altijd gescheiden moet aanbieden. Er zijn echter enkele uitzonderingen.
In de volgende situaties hoeft u uw bedrijfsafval niet gescheiden af te geven:
- Als hergebruik van uw bedrijfsafval niet mogelijk is.
- Als de meerkosten niet redelijk zijn (meer dan € 45,- per ton afval extra).
- Als gescheiden inzameling organisatorisch niet mogelijk is.
- Als u te weinig bedrijfsafval heeft.
Om verontreiniging van het milieu te voorkomen en de veiligheid van uw omgeving te garanderen, is het belangrijk dat bedrijfsafval op een juiste manier wordt opgeslagen.
We kunnen afval opsplitsen in niet gevaarlijk en gevaarlijk afval. Niet gevaarlijk afval is afval dat geen direct gevaar voor het milieu oplevert. Denk hierbij aan papier, theezakjes, plastic flessen, enzovoort. Gevaarlijk afval is afval dat wel een direct gevaar voor het milieu oplevert. Denk hierbij aan chloor, olie, enzovoort.
Twijfelt u aan de manier waarop u uw afval moet opslaan, neem dan met ons of uw brancheorganisatie contact op.
Niet gevaarlijk afval moet u opslaan in afsluitbare bakken om overlast zoals stank, zwerfafval en/of ongedierte te voorkomen. Gevaarlijke afvalstoffen moeten zo opgeslagen worden dat het milieu niet verontreinigd kan worden. Ook mag geen reactie kunnen ontstaan met andere stoffen. Meestal moet de opslag van deze stoffen voldoen aan voorschriften. Dit betekent dat de opslag plaats moet vinden in een geventileerde ruimte en op een vloeistofdichte vloer. Ook moet de opslagruimte meestal 60 minuten brandwerend zijn of op een bepaalde afstand liggen van andere gebouwen of terreinen.
Op grond van de Wet milieubeheer is het niet toegestaan dat bedrijven via de straatkolken afvalwater lozen op het openbare riool. Dit is alleen toegestaan als het bedrijf beschikt over een lozingsontheffing.
Bedrijven die in aanmerking komen voor een lozingsontheffing, verrichten activiteiten die niet gebonden zijn aan één locatie. Gedacht kan worden aan bedrijven die afvalcontainers schoonspuiten op straat.
Voor het aanvragen van een lozingsontheffing dienen de volgende gegevens aan ons te worden overhandigd:
- naam en het adres van de aanvrager
- overzicht van welke activiteiten verricht worden
- op welke locaties de activiteiten worden verricht
- welke maatregelen het bedrijf neemt om de schade aan het milieu en het riool te voorkomen
Wanneer wij een aanvraag ontvangen, beoordelen we of de ontheffing verleend kan worden. Aan deze ontheffingen kunnen we voorschriften verbinden. Deze voorschriften voorkomen dat er stankhinder ontstaat en dat het riool wordt aangetast. Wanneer het bedrijf zich niet aan de voorschriften houdt, kan het bevoegde gezag bestuursrechtelijk handhaven. Bijvoorbeeld door de ontheffing in te trekken. Ook kan het Openbaar Ministerie besluiten dat er strafrechtelijk gehandhaafd wordt.