Bodemverontreiniging

Een bodem is verontreinigd als er zoveel afwijkende stoffen inzitten, dat deze niet geschikt is voor het bestemde gebruik. Sommige verontreinigingen zijn zichtbaar met het blote oog, andere verontreinigingen komen pas aan het licht na een bodemonderzoek. Of maatregelen vervolgens nodig zijn, hangt af van de ernst van de verontreiniging en het gebruik van het terrein.

Bodemverontreiniging kan door allerlei omstandigheden zijn ontstaan. Vroeger werd er bijvoorbeeld veel gebruikgemaakt van ondergrondse tanks waarin vloeistoffen werden opgeslagen. Chemische wasserijen, tankstations maar ook particuliere huishoudens maakten hier onder andere gebruik van. Wanneer een tank lek raakte, vloeide de vloeistof in de bodem. Er wordt nu steeds beter op de kwaliteit van de bodem gelet en de meeste verontreinigingen zijn al in kaart gebracht, maar toch komen er soms nog nieuwe verontreinigingen boven.

Van oudsher komen in heel Nederland stoffen voor, die aandacht vragen voor de leefomgeving. Asbest en lood zijn hiervan de bekendste.

Asbest

Sinds 1993 geldt een totaalverbod op asbesthoudende materialen. Toch kan het voorkomen dat wanneer een bodemonderzoek plaatsvindt, er aanvullend onderzoek moet worden gedaan naar asbest. Wanneer u asbest vindt, dan is het belangrijk het zo spoedig mogelijk te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen en risico's voor mens en milieu te beperken.

Asbest op openbare plaatsen

Als u asbest op een openbaar terrein vindt, moet u dit altijd melden bij uw gemeente. De gemeente zal het asbest zo snel mogelijk laten verwijderen en als dit nodig is onderzoek laten verrichten naar de mate van de verontreiniging. In sommige gevallen wordt het terrein afgezet gedurende het onderzoek.

Asbest op eigen terrein

Als u asbest aantreft op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbesthoudende materiaal. U dient zelf onderzoek te laten verrichten naar de ernst van de verontreiniging. Een bodemonderzoek moet u laten uitvoeren door een bodemonderzoeksbureau. Het onderzoek moet worden uitgevoerd volgens de regels van de NEN 5707 (opgesteld door het Nederlands Normalisatie-instituut).

Voor adressen van deskundige asbestinventarisatiebedrijven en asbestverwijderingsbedrijven kunt u Ascert raadplegen.

Is het asbest?

Als u wilt weten of iets asbest bevat kunt u dit laten onderzoeken. Bij de Raad voor Accreditatie vindt u een lijst van adressen waar u het materiaal kunt laten testen.

Meer weten over bestaande regelgeving, leest u op de website van Informatiepunt Leefomgeving.

Ligt er asbest op uw terrein (het maaiveld), lees dan verder op onze pagina Asbest.

Lood

Ondanks dat de bodem in Nederland al een stuk schoner is dan vroeger, is de grond nog niet overal schoon. Een van de stoffen die voorkomt, is lood. Wanneer je lood inneemt, kan het een risico opleveren voor de gezondheid. Jonge kinderen zijn hier extra gevoelig voor: zij lopen een kans sneller lood op te nemen door spelen in verontreinigde grond en vingers in de mond te stoppen. Lees meer over maatregelen en tips of de themapagina Lood.

Wanneer moet u de bodem saneren?

Indien er zoveel afwijkende stoffen in de bodem zitten, dat deze niet geschikt is voor het bestemde gebruik, dan dient er eerst een bodemsanering te worden uitgevoerd. De kosten voor bodemsanering liggen in principe bij de veroorzaker of schuldig eigenaar van de verontreiniging, maar als die niet kan worden aangesproken dan is de eigenaar van het terrein aan zet. Het is dan ook verstandig om na te gaan of de bodem geschikt is voor het gebruik, wanneer u van plan bent een terrein of huis te kopen en/of bouwplannen heeft. Een bodemverontreiniging die na 1987 is ontstaan dient, ongeacht het gebruik van de bodem, altijd te worden gesaneerd.

Wanneer u een bodemverontreiniging ontdekt, of wilt aanpakken, neem dan altijd vooraf contact met ons op, zodat we in overleg de vervolgstappen kunnen bepalen.

Spoedlocaties

Nederland kent diverse locaties waar sprake is van een spoedeisende verontreiniging. Een verontreiniging is spoedeisend, wanneer er sprake is van risico’s voor de mens, ecologie en/of verspreiding. Vaak zijn het plekken waar bedrijven zitten of hebben gezeten zoals chemische wasserijen, metaalverwerkende bedrijven of benzinestations. Binnen ons werkgebied bevinden zich twintig spoedlocaties (pdf, 109 kB). De ambitie is dat in 2020 alle gevallen van ernstige bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s voor de mens, ecologie en verspreiding zijn gesaneerd of de risico's in elk geval zijn beheerst.


Bodemcalamiteit melden

Heeft u te maken met een calamiteit op of in de bodem, met mogelijke milieuschade als gevolg, dan verzoeken wij u dit te melden via emailadres: calamiteitenbodem@odijmond.nl.

Overige incidenten of storingen binnen de bedrijfsvoering, wanneer schade aan het milieu zou kunnen ontstaan, gelden als ongewoon voorval. Ook deze dienen direct bij ons gemeld te worden.