Energie besparen


Een eerste belangrijke stap in verduurzaming is energiebesparing. Want door minder te gebruiken, hoeft u minder energie af te nemen of minder energie zelf op te wekken. Zo wordt het milieu minder belast. Ook levert het wat op voor uw portemonnee. Zelfs kleine stappen helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Alle stappen zijn een voorbereiding op een aardgasvrije woning.

Inzicht in uw verbruik

Energie besparen begint met inzicht in uw verbruik. Dat kan door een warmtescan van uw woning te laten doen. Zo kunt u dankzij infrarood zien waar warmte, en dus energie, uit uw woning lekt. Mogelijk kunt u nog (verder) kunt verduurzamen. Wist u dat er in diverse gemeenten inwonersinitiatieven en energiecoöperaties zijn die dit aanbieden?

Kleine maatregelen

Altijd goed om mee te beginnen: kleine maatregelen. U kunt hierbij denken aan led verlichting, tochtstrips, waterbespaarders en radiatorfolie. In het werkgebied van Omgevingsdienst IJmond zetten verschillende gemeenten zich in om hun inwoners te helpen met het nemen van deze maatregelen.

Inzicht in uw energielabel

Welk energielabel u heeft, kan gunstig zijn voor uw uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs. Het energielabel geeft mogelijkheden om het comfort te verhogen en energiekosten te verlagen.

Grote maatregelen

Heeft u de kleine maatregelen getroffen en wilt u een stap verder gaan? Denk dan aan investeren in isolatie. Dat is altijd slim, want het zorgt voor meer comfort en energiebesparing. Door te isoleren bereidt u zich voor op aardgasvrij wonen en leven. In diverse gemeenten lopen acties waarbij isolatie gezamenlijk ingekocht kan worden, bijvoorbeeld onder de actie van www.winstuitjewoning.nl/naam gemeente zoals hiervoor genoemd. Houd uw lokale krant in de gatenOok worden door inwonersinitiatieven acties georganiseerd. Houd daarvoor hun websites in de gaten.

Meer informatie over isoleren:

Heeft u zo veel mogelijk energie bespaard?

Denk dan aan energie opwekken!