Duurzamer wonen door energiebesparing


Verduurzaming begint met energiebesparing. Gemeenten hebben de afgelopen jaren verschillende projecten opgestart om haar inwoners te helpen verduurzamen. Dankzij een vergoeding van het rijk, kunnen gemeenten de volgende ondersteuning bieden.

IJmond

Gemeente Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen

De IJmond-gemeenten helpen u bij het verduurzamen van uw huis, samen met de lokale coöperaties. Hierdoor gaat u minder energie verbruiken (en dus minder betalen) en tegelijk comfortabeler wonen. Via het inschrijfformulier op de website van Duurzaam Bouwloket kunt u zich in een paar stappen aanmelden voor een persoonlijk advies aan huis én kunt u meteen een box met energiebesparende maatregelen aanvragen. Deze box bevat kleine maatregelen als een energiezuinige lamp, tochtstrips of een waterbespaarder

Zuid-Kennemerland

Gemeente Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Zandvoort

In de gemeenten Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort kunnen inwoners gebruik maken van De Bespaarbon. Dit is een voucher waarmee bewoners een kortingscode voor een webshop kunnen aanvragen én een advies op maat voor hun woning kunnen krijgen. Meer informatie en de webshop is te vinden op de website van De Bespaarbon.

Ook wordt voor de gehele regio een inkoopactie voor isolatie georganiseerd. Meer informatie is te vinden op de website van Duurzaam Bouwloket.

Daarnaast zijn er nog acties per gemeente:

Gemeente Bloemendaal

 • Adviesgesprekken op maat door De Energieke Burger of door Huizenaanpak.

Gemeente Heemstede

 • Adviesgesprekken op maat door Heemsteeds Duurzamer.

Gemeente Haarlem

 • Adviesgesprekken op maat door lokale buurtinitiatieven of Huizenaanpak:
  • Garenkokerskwartier: gesprekken door Duurzaam Garenkokerskwartier
  • Ramplaankwartier: gesprekken door Spaargas
  • Koninginnebuurt en Bosch en Vaart: gesprekken door De Groene Kroon
  • Overige wijken: gesprekken door Huizenaanpak
 • Pilot met slimme app tot mei 2021. De app leest de slimme meter uit en geeft op basis daarvan energieadvies. De buurten die meedoen zijn de Potgietersbuurt, van Aemstelbuurt en Stedenbuurt. Samen met Slimwonen en Stichting Woon.

Gemeente Zandvoort

 • Adviesgesprekken op maat door de Huizenaanpak.

Zaanstreek-Waterland

Gemeente Oostzaan

In gemeente Oostzaan hebben particuliere woningeigenaren een waardebon ontvangen met een tegoed van € 70,-. Hiervoor kunt u energiebesparende producten aanschaffen. U bepaalt zelf waar u de producten aanschaft. Op basis van het betaalbewijs ontvangt u de korting op uw bankrekening. Dat gaat via www.winstuitjewoning.nl/oostzaan. Een van de mogelijkheden is een woningscan van de Zaanse Warmte Scanners.

Gemeente Landsmeer

Gemeente Landsmeer biedt haar inwoners een vergoeding van € 70,- voor een bespaarproduct of energieadvies naar wens. Meer informatie is te vinden op de website van Duurzaam Bouwloket.

Ook organiseert de gemeente weer een isolatieactie via www.duurzaambouwloket.nl/landsmeerisoleert. Vorig jaar was deze inkoopactie een succes.